Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS)

Het PolyCystisch OvariumSyndroom - kortweg PCOS - is een syndroom dat gekenmerkt wordt door tal van symptomen: een teveel aan androgenen of mannelijke hormonen (hyperandrogenisme), te veel androgenen in het bloed (hyperandrogenemie), een onregelmatige of geen eisprong (oligo-ovulatie of anovulatie) en cysten in de eierstokken (polycystische ovaria). De mate waarin de symptomen zich manifesteren kan verschillen en  veranderen met de tijd. PCOS kan dus bij verschillende patiënten op een verschillende manier tot uiting komen. We spreken daarbij van vier verschijningsvormen of fenotypes.

PCOS komt voor bij 5 tot 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare levensfase. Het is daarmee een van de meest voorkomende reproductieve en hormonale stoornissen bij vrouwen. Naargelang de etniciteit kan het voorkomen verschillen.​ 

Oorzaak van PCOS

De precieze oorzaak van PCOS is niet bekend. Wel staat vast dat genetische aanleg en omgevingsfactoren een rol spelen. Vrouwen die bepaalde erfelijke factoren bezitten, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van het syndroom. Bij vrouwen met PCOS blijkt immers vaak dat de moeder of een zus ook het syndroom heeft.

Ook bepaalde externe factoren en afwijkingen in de hormonenbalans spelen een rol in de ontwikkeling van PCOS. Het onevenwicht in de hormonenbalans wordt gekenmerkt door een verhoogde LH-waarde en gestegen testosteron- en insulinespiegels, soms in combinatie met een te lage FSH-waarde. Dat leidt tot een gebrekkige werking van de eierstokken, overmatige lichaamsbeharing (hirsutisme), haaruitval (alopecia), acne en een verhoogd insulinegehalte in het bloed (hyperinsulinemie).

Mogelijke gevolgen van PCOS

Behandeling van PCOS

Door de diversiteit aan symptomen bij PCOS-patiënten en de variërende intensiteit ervan, is ook de behandeling van dit syndroom heel divers. Die bestaat vaak uit de combinatie van een symptomatische en een geïntegreerde aanpak.

Symptomatische behandeling

Bij een symptomatische behandeling wordt elk symptoom afzonderlijk aangepakt:

Integrale behandeling

Het polycystisch ovariumsyndroom geeft diverse symptomen die voortdurend op elkaar inwerken. Patiënten belanden zo in een vicieuze cirkel waar ze moeilijk zelf uit geraken, want de symptomen los van elkaar aanpakken blijkt meestal onvoldoende. Bij een integrale aanpak wordt PCOS in zijn geheel bekeken en behandeld.

Een belangrijk aspect van die aanpak is de levensstijl van de patiënten herbekijken. Die aanpassen is vaak niet eenvoudig. Dit kan worden bereikt via een programma dat een caloriearm dieet combineert met meer beweging, psychologische ondersteuning en continue individuele begeleiding. Door de levensstijl aan te passen verliezen patiënten op een gezonde manier gewicht. In tegenstelling tot een streng caloriearm dieet blijkt deze aanpak wel doeltreffend op de lange termijn.

Bij obese vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen is een integrale behandeling behalve doeltreffend ook kostenbesparend, voor de patiënte en de gezondheidszorg.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:32.