Sommige mensen reageren overgevoelig na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of additieven. Meestal zijn het de gewone voedingsmiddelen die reacties veroorzaken.
Om te spreken over voedselovergevoeligheid moeten de symptomen:
- altijd verschijnen wanneer u voedsel eet dat u niet tolereert
- verdwijnen wanneer u het voedsel dat u niet tolereert vermijdt. Dat kan in sommige gevallen wel enkele weken duren
- steeds opnieuw optreden wanneer u het voedsel dat u niet tolereert opnieuw eet
Voedselovergevoeligheid wordt opgedeeld in niet-allergische voedselovergevoeligheid en voedselallergie.
Niet-allergische voedselovergevoeligheid
Bijvoorbeeld:
- Lactose-intolerantie
- Sucrose-intolerantie
- Overgevoeligheid voor sulfiden
- Reacties door ongekende mechanismen
Voedselallergie
IgE-gemedieerde voedselallergie
Bijvoorbeeld:
- Allergie voor melk, ei, pinda
- Pollen-gerelateerde voedselallergie
Niet-IgE-gemedieerde voedselallergie
Bijvoorbeeld:
- Glutenintolerantie (coeliakie)
- Sommige vormen van koemelkallergie op jonge leeftijd die vaak gepaard gaan met een darmontstekingen
- Bepaalde voedingsallergiieën die een chronische ontsteking van de slokdarm (eosinofiele oesofagitis) veroorzaken