Door op uw voeding te letten en voldoende te bewegen, kunt u het risico op hart- en vaatziekten beperken.
Risicofactoren
Te hoge cholesterol
Cholesterol nemen we op via voeding, voornamelijk van dierlijke oorsprong. Ons lichaam maakt ook zelf cholesterol aan, vooral in de lever.
Te veel cholesterol zorgt voor een neerslag in de slagaders die schadelijk is en die tot vernauwingen of verstoppingen kan leiden. Vooral de slagaders van de hartspier, de hersenen en de benen zijn hier gevoelig voor. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, een hersentrombose of een vernauwing of verstopping in de beenslagaders.
Overgewicht
Overgewicht verhoogt de kans op een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol en suikerziekte. Het is dus belastend voor het hart.
Overgewicht kunt u bestrijden door:
- minder calorieën op te nemen, met andere woorden: minder of anders te eten
- door meer calorieën te verbruiken, dus meer te bewegen.
Hoge bloeddruk
Ook een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en bloedvatenziekten. De bloeddruk wordt hoger bij mensen die zwaarlijvig zijn, die te veel zout gebruiken en die te veel alcohol gebruiken.
Te veel zout toevoegen aan voeding is dan ook af te raden. Vooral bereide gerechten en voedsel in glas of blik bevatten vaak meer zout dan u denkt.
Suikerziekte
Als u suikerziekte hebt, is het nog belangrijker dat u de risicofactoren voor hart- en vaatziekten beperkt. De suikerziekte zelf zorgt al voor een aantasting van de bloedvaten. U moet dus regelmatig op controle komen.
Tips om het risico te beperken
- Lichaamsbeweging heeft een heilzaam effect op uw energieverbruik. Vooral als u een zittende dagtaak hebt, is regelmatige sportbeoefening belangrijk. Beoefen bij voorkeur een sport waar veel spierbeweging voor nodig is, zoals fietsen, wandelen en zwemmen. Die zijn te verkiezen boven sporten waar het vooral om spierkracht gaat.
- Eet meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten vindt u bijvoorbeeld in plantaardige oliën, zachte margarines, minarines, vis en noten. Verzadigde vetten zitten onder meer in harde kazen, volle melkproducten, vaste margarines, boter, room en chocolade met roomvulling.
- Gebruik meer vezels in de voeding, dat zal het cholesterolgehalte gunstig beïnvloeden. Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten, bruin brood en volkorenbrood.
- Beperk de inname van vet vlees en bereide vleeswaren. Kies liever voor mager vlees zoals gevogelte.
- Beperk de inname van gesuikerde voeding en dranken zoals gebak, koekjes en zoete frisdrank.
- Beperk de inname van zout.
- Als u alcohol gebruikt, doe het met mate.