Vermageringsingrepen

Voorwaarden

Om in het UZ Gent een vermageringsingreep te krijgen, moet u aan een aantal criteria voldoen. Dit zijn ook de criteria die de ziekteverzekering hanteert voor de terugbetaling:

 • Ouder zijn dan 18 jaar
 • Een BMI hebben van meer dan 40 kg/m2 of van meer dan 35 kg/m2 in combinatie met:
  • diabetes
  • of ernstige hoge bloeddruk waarvoor drie medicijnen nodig zijn
  • of slaapapneusyndroom (OSAS)
  • of na het falen van een vorige vermageringsingreep
 • U moet het afgelopen jaar een dieet hebben gevolgd dat geregistreerd werd en geen blijvend succes had.
 • U moet een gunstig advies krijgen van het multidisciplinair obesitasteam.

Soorten ingrepen

Er bestaan verschillende operatietechnieken voor de behandeling van zwaarlijvigheid. Sommige operaties beperken in sterke mate de hoeveelheid die u kunt eten (restrictie). Andere zorgen ervoor dat het lichaam het voedsel minder opneemt (malabsorptie).

De meest gebruikte technieken zijn de Roux-en-Y gastric bypass en de sleeve gastrectomie. In het UZ Gent kiezen we in eerste instantie voor de gastric bypass. De chirurg bespreekt met u de beste optie.

Roux-en-Y gastric bypass

Gastric bypassBij een Roux-en Y gastric bypass worden de maag, de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm uitgesloten van de spijsvertering. De hoeveelheid die u tijdens een maaltijd kunt eten wordt sterk beperkt zonder dat u een hongergevoel hebt.

Uw lichaam neemt ook minder vetten op, al is die impact minimaal. Het eten van hoogcalorische voeding, voornamelijk suikers, geeft een onbehaaglijk gevoel. Dat helpt om na de ingreep evenwichtiger te gaan eten.

De ingreep gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie).

Sleeve gastrectomie

Sleeve gastrectomieBij een sleeve gastrectomie (sleeve = mouw; gastrectomie = maagresectie) wordt een groot stuk van de maag weggesneden waardoor enkel een maagbuis overblijft. Van de oorspronkelijke maag (die zo groot is als een meloen) blijft slechts een klein stuk, in de vorm van een banaan, over. Daardoor krijgt u tijdens het eten sneller een verzadigingsgevoel.

Met het weggesneden maagstuk worden ook de cellen weggenomen die het hongerhormoon ghreline produceren, een eetlustopwekkende stof. Na een sleeve gastrectomie voelt u dus minder drang om te eten.

De ingreep gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie).

Maagplicatuur

MaagplicatuurDe maagplicatuur of gastric plication is een recente techniek waarbij de maag wordt verkleind door ze over de lengte in zichzelf te stulpen. Het uiteindelijke resultaat is te vergelijken met dat van een sleeve gastrectomie, met dit verschil dat er geen deel van de maag wordt weggesneden en er ook geen operatienaad is.

Er zijn nog weinig resultaten bekend van deze ingreep, maar uit de eerste cijfers blijkt dat het gewichtsverlies kleiner is dan bij de twee vorige ingrepen. Deze ingreep stellen we dan ook niet voor bij mensen met een heel hoog BMI.

SADI-S

SADI-SDe Single-Anastomosis Duodeno Ileal bypass – Sleeve is een optie als een patiënt na een sleeve gastrectomie onvoldoende gewicht verliest of opnieuw veel bijkomt.

Bij deze ingreep wordt de twaalfvingerige darm net na de uitgang van de maag doorgenomen en opnieuw gekoppeld aan de dunne darm, maar dan op 250 cm stroomopwaarts van de overgang tussen de dunne en dikke darm.

Omdat het voedsel na passage door de maag heel ver in de dunne darm terechtkomt, stuurt die sterke signalen naar de hersenen om verzadiging aan te geven. Er blijft ook maar 250 cm dunne darm waardoor er minder vetopname is.

Endosleeve

EndosleeveDe endosleeve is een zeer recente techniek om de maag te verkleinen. Bij deze procedure, die wel onder narcose gebeurt, maakt de chirurg geen incisies in de huid. De ingreep verloopt volledig via de mond en de slokdarm.

Met gespecialiseerd materiaal wordt de maagwand ingesnoerd, zodat de inhoud van de maag veel kleiner wordt.

De ingreep wordt uitgevoerd door een gastro-enteroloog die een speciale opleiding volgde en wordt niet terugbetaald.

Resultaten

Zowel bij een gastric bypass als bij een sleeve gastrectomie mag u na het eerste jaar een gemiddeld gewichtsverlies van een kwart tot een derde van het vertrekgewicht verwachten. Voor iemand die 120 kg woog, is dit dus zo’n 30 à 40 kg.

Na een maagplicatuur of een endosleeve verliezen de meeste mensen zo’n 10 à 20 procent lichaamsgewicht. Deze ingreep voeren we daarom niet uit bij heel zware mensen. 

Na de plaatsing van een maagvestsysteem mag u een gewichtsverlies van 15 tot 25 procent van het startgewicht verwachten.  

De SADI-S is een invasievere ingreep die we enkel uitvoeren bij extreem zware mensen die onvoldoende vermageren of terug sterk bijkomen na een andere ingreep.

Deze ingrijpende operaties worden niet om esthetische redenen uitgevoerd, wel om mensen gezonder te maken. Slank worden is niet het doel. U moet streven naar een realistisch gewicht en een beperkt overgewicht aanvaarden.

Twee jaar na de ingreep komen de meeste patiënten terug wat aan. Dat is normaal en geen reden tot paniek zolang het bij enkele kilo’s blijft. Het gevaar bestaat wel dat u terug in oude (slechte) eetgewoontes vervalt en te weinig beweegt. Daarom laten we u regelmatig op controle komen om samen aan een gezonde levensstijl te werken.

Tarieven

Het ziekenfonds of de ziekteverzekering betaalt vermageringsingrepen niet volledig terug, ook niet als u aan alle criteria voldoet. U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass. In de meeste gevallen betaalt een bijkomende hospitalisatieverzekering een deel van deze opleg. Contacteer uw verzekeringsmakelaar voor meer informatie.

De endosleeve-ingreep wordt niet terugbetaald. U betaalt de volledige materiaalkost van 4.300 euro. Als u voor deze ingreep kiest, stelt de financiële dienst eerst een contract op.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 7-6-2019 09:47.