COVID-19-testcentrum

Als u een coronatest moet laten afnemen en geen of slechts milde symptomen hebt van COVID-19, dan kunt u terecht in het COVID-19-testcentrum van het UZ Gent. Zorgverleners nemen er elke dag honderden testen af.

Het COVID-19-testcentrum bevindt zich naast de huisartsenwachtpost aan ingang 26D&E.

U kunt alleen op afspraak komen. Boek nu al uw test in juli of augustus.

Wie kan zich laten testen?

U hebt geen of slechts milde symptomen van COVID-19 en:

 • u komt naar het UZ Gent voor een ingreep, dagopname of meerdaagse opname
 • u had een hoogrisicocontact met een besmet persoon
 • u hebt de test nodig voor een reis
 • u vulde het Passagier Lokalisatie Formulier in bij uw terugkeer uit het buitenland en kreeg het bericht dat u zich moet laten testen
 • u moet worden getest in het kader van een clusteronderzoek of bij een COVID-uitbraak in een school, bedrijf of andere gemeenschap

Hebt u klachten die kunnen wijzen op COVID-19, neem dan contact op met uw huisarts. Wie dringend hulp nodig heeft, laat zich testen op de Spoedgevallendienst.

Afspraak maken verplicht

Behandeling of opname in het UZ Gent

 • U moet naar het UZ Gent komen voor een behandeling of een opname en u bent nog niet gevaccineerd? Dan kunt een afspraak bij het COVID-19-testcentrum boeken via het secretariaat van de dienst waar u in behandeling bent
 • U kunt ook zelf een afspraak maken via https://mijn.uzgent.be

Anderen, inclusief reizigers

afspraak.png

 1. Boek een afspraak in het testcentrum via https://mijn.uzgent.be
 2. Vraag maximaal tien dagen voor uw afspraak een CTPC-code aan via mijngezondheid.be. Die krijgt u via sms. U hoeft geen nieuwe afspraak te boeken: behoud uw gemaakte afspraak. 
 3. Kom naar uw afspraak. Breng uw eID of Kids-ID, smartphone met geldige CTPC-code, bankkaart mee.

Lukt dat niet, dan kunt u een afspraak maken via uw huisarts of via tel. 09 332 12 30. Houd uw telefoon- en rijksregisternummer klaar.

Wil u meerdere gezinsleden laten testen, dan moet u voor iedereen afzonderlijk een afspraak boeken. U mag de afspraken voor uw kind(eren) wel maken op naam van een van de ouders. Hebt u bijvoorbeeld drie kinderen, dan kunt u vier afspraken maken onder uw naam: een voor uzelf en drie voor uw kinderen.

Afspraak annuleren of verplaatsen

Breng ons zeker op de hoogte als u uw afspraak niet kunt nakomen zodat iemand anders uw plaats kan innemen. U kunt uw afspraak kosteloos annuleren of verplaatsen via https://mijn.uzgent.be.

Kostprijs

De ziekteverzekering dekt alle kosten, tenzij:

U betaalt dan 50 euro (tot en met 30 juni: 40,44 euro). Betalen kan alleen met bankkaart.

Vanaf 28 juni kunt u bij de overheid 2 gratis PCR-testen verkrijgen. Daarvoor hebt u een code nodig die u kunt aanvragen op www.mijngezondheid.be. Hou er bij uw aanvraag rekening mee dat de code slechts 10 dagen geldig is.

Meebrengen op uw afspraak

 • Uw identiteitskaart
 • Voor een test bij kinderen: de Kids-ID of het rijksregisternummer
 • Eventueel de code voor de gratis test
 • Uw bankkaart

Testresultaat

We streven ernaar om het resultaat van uw test ter beschikking te stellen binnen de 24-36 uur na afname. Die doorlooptijd is echter niet bindend en geeft geen recht op schadevordering bij vertraging. Het resultaat vindt u in uw online medisch dossier op www.mijngezondheid.be en in de CovidSafeBE-app. Ook uw huisarts kan uw testresultaat raadplegen in uw dossier. 

Hoe oud een test bij aankomst op uw bestemming mag zijn, varieert van land tot land en verandert regelmatig. Check zeker de regels van uw bestemming voor u een test boekt.

Ter info: Op het Europese testcertificaat wordt het tijdstip van uw testafname omgezet naar de wereldwijde standaardtijd (UTC). Dat is twee uur vroeger dan de Belgische zomertijd. Als u uw test bijvoorbeeld liet afnemen om 9 uur, dan wordt dat 7 uur op het Europese testcertificaat. Als uw certificaat gescand wordt, verschijnt wel opnieuw het tijdstip in Belgische zomertijd.

Positief?

Als u positief test, wordt u telefonisch verwittigd.

Uitzonderlijk niet beschikbaar?

Slaagt u er niet in om het resultaat online te raadplegen? Dan kunt u het opvragen bij het COVID-lab van het UZ Gent. Stuur een mail naar covidlab@uzgent.be en vermeld uw volledig naam, uw rijksregisternummer, de datum van de test, uw e-mailadres en uw gsm-nummer. U ontvangt dan een beveiligde e-mail met het testresultaat. In uiterste nood kunt u het lab ook bereiken op tel. 09 332 11 66 (van 7 tot 19 uur).

Openingstijden

 • Elke weekdag van 8 tot 18 uur
 • Op zaterdag van 8 tot 13 uur
 • Tot en met 30 juni: op zon- en feestdagen gesloten
 • Vanaf 1 juli: op zon- en feestdagen van 8 tot 13 uur

Meer info

Het COVID-19-testcentrum werkt samen met Eerstelijnszorg Gent en  Eerstelijnszone Scheldekracht.

Video: hoe leg je een coronatest uit aan een kind?

 

Video in het Nederlands
Vidéo en français

(*) We streven ernaar om het resultaat van uw test ter beschikking te stellen binnen de 24-36 uur na afname. Die doorlooptijd is echter niet bindend. In uitzonderlijke gevallen kan er vertraging zijn of kan een nieuwe staalafname gevraagd worden bij een technisch of analytisch probleem. U kunt geen schadevordering instellen ter vergoeding van een geleden nadeel als gevolg van een laattijdig gekregen testresultaat.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-6-2021 16:05.

Locatie

Ingang 26

Route 1226