Slideshow: in de kijker


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Elke dinsdag om 20.35 uur op VIER

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​Thuisventilatie

Chronische alveolaire hypoventilatie treedt vaak op in het eindstadium van thoraxwandafwijkingen, bij neuromusculaire aandoeningen, bij aandoeningen ter hoogte van het ademcentrum en af en toe bij obstructief longlijden. De hypercapnie 's nachts en overdag leidt vaak tot ochtendhoofdpijn, vermoeidheid, nachtmerries, slaperigheid, karakterwijzigingen, inactiviteit en secundaire hypoxemie.

Het opstarten van chronische ventilatie zorgt voor een substantiële afname van de klachten, hospitalisaties en medische consumptie en tot een verbetering van de levenskwaliteit en de overleving. De chronische ventilatie kan zich vaak tot de nacht beperken.

Bij neuromusculaire aandoeningen wordt chronische ventilatie opgestart in het kader van de multidisciplinaire opvolging van de al langer bestaande pathologie. De ademspieraantasting is immers slechts een deel van de onderliggende pathologie.

Meerwaarde van het UZ Gent

Het UZ Gent heeft een uitgebreide expertise op het vlak van thuisventilatie en volgt voortdurend meer dan tachtig patiënten op. Het multidisciplinaire thuisventilatieteam bestaat uit longartsen, kinesitherapeuten, biomedici en verpleegkundig technologen. Zij werken binnen de conventie voor thuisventilatie.

Het team start de therapie op onder strikte monitoring van de transcutane CO2 en kiest de gepaste interface. Ze volgen de patiënten op en staan mee in voor de installatie van de behandeling thuis of in het rusthuis (inclusief alarmering op afstand).

Het UZ Gent besteedt bijzondere aandacht aan 24-uurs niet-invasieve ventilatie en het terugschroeven van invasieve naar niet-invasieve beademing. Bij patiënten met neuromusculaire aandoeningen staat het thuisbeademingsteam in voortdurend contact met het Neuromusculair Referentiecentrum West (NMRC West). Dat coördineert en faciliteert de zorg voor deze patiënten.

Experten

Prof. dr. Eric Derom
Stef Bouduin
P. Van Thuyne
Koen De Coninck

Contact

UZ Gent, dienst Longziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 7de verdieping
Tel. 09 332 26 00 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-12-2015 15:05.