Slideshow: in de kijker


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Elke dinsdag om 20.35 uur op VIER

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​Recidiverende pulmonale infecties

Recidiverende pulmonale infecties zijn een veel voorkomend probleem dat gepaard gaat met ernstige schade aan de longen. De laatste jaren is de kennis van aangeboren en verworven stoornissen in de afweer sterk toegenomen. Bij een gestoorde afweer in de longen is het echter moeilijk om de precieze oorzaak van de terugkerende infecties te achterhalen. We moeten een onderscheid maken tussen structurele afwijkingen in de long (zoals bronchiëctasieën) en primaire stoornissen in het humorale of cellulaire afweersysteem.

Meerwaarde van het UZ Gent

Immunologische problematiek is een van de onderzoeksdomeinen die het UZ Gent als speerpunt gekozen heeft. Dat betekent dat er extra financiële middelen voor dat onderzoek vrijgemaakt worden. Ons centrum specialiseert zich meer en meer in het exact achterhalen van primaire en secundaire afweerstoornissen. Dit gebeurt in samenwerking met de afdelingen immunologie en klinische biologie (voor gespecialiseerde functionele bepalingen van de werking van het afweersysteem), medische genetica (genetische immunodiagnostiek) en pediatrie (aangeboren immunodeficiënties).

De klinische activiteiten worden ondersteund door een brede researchactiviteit rond de ontwikkeling en werking van het afweersysteem. De celtherapie-unit zal het mogelijk maken om in de toekomst cellulaire therapieën uit te voeren.

Experten

Prof. dr. Bart N. Lambrecht

Contact

UZ Gent, dienst Longziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 7de verdieping
Tel. 09 332 26 00 ​

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-12-2015 15:04.