Slideshow: in de kijker


De CoZo-app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Lees meer


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Mucoviscidose bij volwassenen (Adult Cystic Fibrosis)

In het UZ Gent worden ongeveer 150 patiënten met mucoviscidose behandeld en opgevolgd. De helft hiervan zijn volwassenen. Meestal wordt de diagnose op kinderleeftijd gesteld, maar bij mildere vormen gebeurt dat soms pas op volwassen leeftijd.

De overlevingskans van patiënten met mucoviscidose is de laatste jaren duidelijk toegenomen. De respiratoire problemen van de mucoviscidosepatiënt (zoals bronchiëctasieën, luchtwegobstructie, ernstige infecties) leiden meestal pas op volwassen leeftijd tot terminaal longlijden (respiratoire insufficiëntie) en nood aan een longtransplantatie. Naast het longlijden hebben deze patiënten vaak ook andere internistische problemen (diabetes, lever- en pancreaslijden,…). Volwassen mucoviscidosepatiënten moeten van nabij en multidisciplinair worden opgevolgd.

Meerwaarde van het UZ Gent

In het UZ Gent worden de meeste patiënten in de conventie mucoviscidose opgenomen. Verder beschikt het UZ Gent over een hooggespecialiseerd mucoviscidoseteam. Hierbij zijn pneumo-pediaters, pediatrische gastro-enterologen, longartsen, maag-darmartsen en endocrinologen betrokken. Verder biedt het team ook gespecialiseerde paramedische zorg door respiratoire kinesisten, diëtisten, sociaal assistenten en psychologen. Elke nieuwe en gekende patiënt wordt door het team gevolgd en begeleid met uitgebreide aandacht voor zowel de medische als de paramedische en psychosociale problematiek.

Experten

  • Longziekten: prof. dr. Guy Joos
  • Gastro-enterologie: prof. dr. Harald Peeters
  • Endocrinologie: dr. J. Ruige
  • Pediatrie: prof. dr. Frans De Baets, prof. dr. Eddy Robberecht en medewerkers.

Contact

UZ Gent, dienst Longziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 7de verdieping
Tel. 09 332 26 00

​Mucoviscidosecentrum: Mevr. M. Vanderkerken en Mevr. A. Raman, tel. 09 332 24 12

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-12-2015 15:01.