​Therapeutische plasmaferese

Therapeutische plasmaferese is een bloedzuiverende techniek waarbij plasma wordt verwijderd en vervangen door menselijk plasma of plasmavervangers. Plasmaferese wordt toegepast bij auto-immuunpathologie waarbij de aanwezigheid van autoantilichamen leidt tot een ernstig ziektebeeld: myastenia gravis, het syndroom van Guillain-Barré en bepaalde vormen van vasculitis. Ook bij cryoglobulinemie en bij hyperviscositeit, bijvoorbeeld, bij ziekte van Waldenstrom wordt plasmaferese soms toegepast om de schadelijke eiwitten te verwijderen.

Therapeutische plasma-uitwisseling is vergelijkbaar met therapeutische plasmaferese. Bij de plasma-uitwisseling ligt de nadruk echter niet op de verwijdering van pathologische eiwitten, maar wel op de toediening van noodzakelijke eiwitten. Thrombotische thrombocytopenische purpura is een ziekte waarbij plasma-uitwisseling wordt toegepast.

Meerwaarde van het UZ Gent

De aferese wordt uitgevoerd door gespecialiseerde verpleegkundigen. Het UZ Gent heeft met meer dan 500 plasmafereses per jaar een ruime ervaring in deze behandeling. Ook kinderen kunnen met deze techniek behandeld worden. Het UZ Gent beschikt over diverse aferesetoestellen met centrifuge. Het voordeel van centrifugaal plasmaferese is dat geen heparine wordt gebruikt en dat de procedures vaak via perifere venen worden uitgevoerd en er geen centraal veneuze katheter moet worden geplaatst.

Experten

Prof dr. R. Vanholder
Prof. dr. A. Dhondt

Contact

Aferese,
Ingang 12 (gebouw P8), eerste verdieping
nierdialyse@uzgent.be​

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 28-9-2018 11:46.