​Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie is een behandeling voor aandoeningen met een hoog risico (voornamelijk hematologische maligniteiten, naast een aantal vaste tumoren en niet-maligne hematologische aandoeningen). Bij stamceltransplantatie worden na een conditionering (voorbehandeling bestaande uit chemotherapie, al dan niet in combinatie met radiotherapie) stamcellen van de patiënt zelf (autologe stamceltransplantatie) of van een familiale of onverwante donor (allogene stamceltransplantatie) ingeplant.

Bij een autologe stamceltransplantatie is de conditionering de eigenlijke behandeling en zijn de stamcellen noodzakelijk voor het herstel van het beenmerg na de conditionering, die zeer myelotoxisch is. Bij een allogene stamceltransplantatie is naast de conditionering, vooral de reactie van het immuunsysteem van de donor tegenover de maligne cellen van de patiënt de basis van de behandeling.

Meerwaarde van het UZ Gent

In het UZ voeren we al meer dan 30 jaar stamceltransplantaties bij volwassen patiënten uit. Jaarlijks ondergaan een 45 tot 60 patiënten een stamceltransplantatie in ons centrum. In december 2012 behaalde wij de JACIE-accreditatie, de internationale accrediteringsorganisatie voor stamceltransplantatie. In 2016 verwachten wij een inspectie als herevaluatie van deze accreditatie

De artsen die binnen het UZ Gent verantwoordelijk zijn voor stamceltransplantatie zijn getraind in grote internationale centra (FHCRC, Seattle en MD Anderson, Houston). We zijn nauw betrokken bij nationale en internationale studies binnen het gebied van stamceltransplantatie, en maken deel uit van het writing committee voor een aantal originele nationale studies.

Een grote troef van onze dienst is ook de uitbouw van de bijzonder belangrijke follow-up van de patiënten na allogene stamceltransplantatie. Wij bieden een op maat gemaakte en zorgvuldig geplande opvolging, ondersteund door een multidisciplinair team binnen het UZ Gent.

Experten

Dr. Dominiek Mazure
Prof. dr. Tessa Kerre

Contact

UZ Gent, dienst Hematologie
Ingang 12 (gebouw K12E), route 1325
Tel. 09 332 21 25

The Belgian Hematological Society (BHS)
The European Group for Blood and Marrow Transplantation (EBMT)
Center for International Blood and Marrow Transplant Research (CIBMTR)
American Society for Blood and Marrow Transplantation (ASBMT)

Grafiek overzicht aantal SCT 2009-2015 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22-11-2016 12:28.