Morbide obesitas

Obesitas krijgt wereldwijd epidemische proporties. In België is de frequentie van obesitas verdubbeld in de voorbije tien jaar, met belangrijke morbiditeit tot gevolg. Op dit moment kan enkel een heelkundige ingreep (bariatrische ingreep) een duurzaam en significant gewichtsverlies bewerkstelligen. Het aantal bariatrische ingrepen stijgt voortdurend, maar helaas neemt ook het aantal complicaties na dergelijke ingrepen toe.

Meerwaarde van het UZ Gent

Het UZ Gent ontwikkelde een multidisciplinair zorgpad voor de obese patiënt. In een voortraject peilen we naar de risico's van de individuele obese patiënt en doen we een voorstel om de zwaarlijvigheid correct te behandelen.

In elk geval zijn voedingsadvies, gedragstherapie en bewegingstherapie de pijlers van de behandeling. Die vullen de heelkundige ingreep aan bij patiënten die daarvoor geselecteerd werden. De dienst Gastro-intestinale Heelkunde voert jaarlijks meer dan 150 bariatrische ingrepen uit.

Het UZ Gent heeft de nodige infrastructuur en chirurgische expertise voor de behandeling van patiënten met complexe morbide obesitas. We besteden ook bijzondere aandacht aan levercomplicaties bij morbide obesitas. Die zullen in de nabije toekomst een van de voornaamste oorzaken van cirrose zijn.

De dienst Gastro-intestinale Heelkunde heeft een bijzondere reputatie opgebouwd in volgende gevallen:

  • ingrepen op extreem zware patiënten (BMI>60kg/m2)
  • behandeling (acuut en laattijdig) na complicaties van vorige bariatrische ingrepen

De dienst Endoscopie biedt alle technieken aan om het probleem van een lek op de anastomose met surinfectie na bariatrische chirurgie aan te pakken. Onder echo- of CT-geleide kunnen we een externe drainage van een eventuele abcescollectie aanleggen. Bij stabiele patiënten biedt endoscopie de mogelijkheid van stenting of clipping om een perforatie af te sluiten. Bij onstabiele patiënten biedt enkel chirurgie een uitkomst. Dit vraagt om een bijzondere expertise.

Experten

  • Chirurgie: prof. dr. Yves Van Nieuwenhove
  • Gastro-enterologie: prof. dr. Danny De Looze
  • Hepatologie: prof. dr. Anja Geerts

Contact

UZ Gent, dienst Gastro-intestinale heelkunde
Ingang 12 (gebouw K12C), 2de verdieping
Tel. 09 332 55 62

UZ Gent, dienst Maag-, darm- en leverziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 1ste verdieping
Tel. 09 332 23 74

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-12-2015 11:44.