​Hepatocellulair carcinoom

Hepatocellulair carcinoom is een primaire levertumor. De incidentie en prevalentie van hepatocellulair carcinoom gaan de laatste jaren in stijgende lijn. De tumor komt voornamelijk voor bij patiënten met een achtergrond van levercirrose. Die combinatie van oncologische problematiek en leverlijden vraagt om een specifieke expertise waarbij kennis van beide pathologieën primordiaal is. Mogelijke behandelingen zijn levertransplantatie, intra-arteriële behandeling, lokale ablatie en systemische behandeling. Ook kennis van palliatieve zorg is belangrijk. Dit maakt een multidisciplinaire benadering dus noodzakelijk.

 

Meerwaarde van het UZ Gent

Patiënten kunnen in het UZ Gent terecht in een multidisciplinaire polikliniek. Hepatologen, digestief oncologen, nuclearisten, interventioneel radiologen, chirurgen en psychologen werken samen om patiënten met hepatocellulair carcinoom op een zeer patiëntvriendelijke en snelle manier te helpen.

De combinatie van een oncologische tumor op een cirrotische achtergrond maakt dat beide ziekten bij de behandeling voor ogen gehouden moeten worden. Afhankelijk van het stadium van de tumor en de graad van het onderliggend leverlijden, wordt een keuze gemaakt uit een arsenaal van behandelingen. Voor elk van deze behandelingen is de juiste expertise aanwezig in het UZ Gent. Heelkunde en levertransplantatie worden uitgevoerd door een ervaren team. Interventionele radiologen en nuclearisten hebben de nodige ervaring om radiofrequency ablatie, radio Yttrium90 behandeling en chemo-embolisatie toe te passen. Hepatologen en digestief oncologen zorgen voor een performante ondersteuning van het onderliggend leverlijden en hebben toegang tot diverse studies (uitgaande van de academische wereld of farmaceutische industrie) zodat zowel in eerste als tweede lijn nieuwe therapiemogelijkheden aangeboden worden. Deze unieke kruisbestuiving in combinatie met de aanwezige competenties maakt het UZ Gent tot topreferentie op het vlak van de behandeling van hepatocellulair carcinoom.

Experten

  • Hepatologie: prof. dr. Hans Van Vlierberghe, prof. dr. Anja Geerts, dr. X. Verhelst
  • Digestieve oncologie: prof. dr. Stephanie Laurent
  • Leverchirurgie: prof. dr. Roberto Troisi, prof. dr. Xavier Rogiers, dr. Frederik Berrevoet

Contact

UZ Gent, dienst Maag-, darm- en leverziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 1ste verdieping
Tel. 09 332 23 71

UZ Gent, dienst Algemene en hepatobiliaire heelkunde
Ingang 12 (gebouw K12C), 1ste verdieping
Tel. 09 332 55 19

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-12-2015 11:27.