​Cysteuse pancreasletsels

Radiologische technieken zoals CT en MRI worden steeds performanter en worden steeds vaker gebruikt. Dit leidt tot een belangrijke toename van de (toevallige) ontdekking van cysteuse letsels in de pancreas. Niet al deze letsels zijn gevaarlijk, maar een vroegtijdige herkenning en eventuele behandeling van potentieel maligne letsels garanderen de grootste kans op genezing.

Grote cysten kunnen ook ontstaan bij een ernstige pancreatitis. Alhoewel ze niet potentieel kwaadaardig zijn, moet bij klachten een drainage uitgevoerd worden, hetzij endoscopisch, hetzij chirurgisch.

Meerwaarde van het UZ Gent

Door het gebruik van echo-endoscopie, eventueel aangevuld met puncties, kunnen verdachte letsels zeer vroeg ontdekt worden. Deze techniek maakt het mogelijk om de letsels via de maag heel goed te bekijken en de connectie met het hoofdkanaal van de pancreas te evalueren. Indien nodig kan een punctienaald in het letsel ingebracht worden. Zo kan materiaal weggenomen worden voor cytologisch en histologisch onderzoek. De toepassing van de techniek vereist veel ervaring en een specifieke opleiding.

In het UZ Gent wordt de aanpak van deze letsels bepaald tijdens multidisciplinaire besprekingen tussen gastro-enterologen, pathologen, radiologen en chirurgen. De ruime ervaring van de chirurgische eenheid garandeert de grootste definitieve genezingskans als tot heelkunde overgegaan moet worden.

Grote symptomatische goedaardige pancreaspseudocysten kunnen, na echo-endoscopische evaluatie, definitief via endoscopische weg gedraineerd worden op de dienst Gastro-enterologie. Dit gebeurt door middel van tijdelijke stenting.

Experten

  • Maag-, darm- en leverziekten: prof. dr. Martine De Vos, dr. Ercan Cesmeli
  • Chirurgie: dr. Frederik Berrevoet

Contact

UZ Gent, dienst Maag-, darm- en leverziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 1ste verdieping
Tel. 09 332 23 71

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-12-2015 11:23.