​Barrettoesophagus

Slokdarmkanker komt de laatste jaren steeds vaker voor. In vele gevallen is Barrettoesophagus (een Barrettslokdarm) het voorstadium van deze aandoening. Door nauwgezette opvolging van een Barrettslokdarm kan ontaarding dus in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden. Deze behandeling vereist gespecialiseerde endoscopische technieken.

 

Meerwaarde van het UZ Gent

De dienst Endoscopie biedt alle technieken aan die in de wetenschappelijke literatuur aanvaard en efficiënt gebleken zijn bij de behandeling van hooggradige dysplasie bij Barrettoesophagus (het voorstadium van kanker). Voor heel kleine tumoren is zelfs een endoscopische behandeling mogelijk.

De aanpak van Barrettoesophagus start met een optimale beeldkwaliteit. De dienst Endoscopie levert die door het gebruik van endoscopen van de laatste generatie, met hoge resolutie beeldkwaliteit en NBI (narrow band imaging). De endoscopische wegname van Barrettslijmvlies of van een tumor gebeurt door middel van endoscopische mucosale resectie, een techniek die training en expertise vereist. Radiofrequente ablatie van het Barrettslijmvlies is een nieuwe en veelbelovende techniek die in België momenteel slechts in drie ziekenhuizen toegepast wordt, waaronder het UZ Gent.

Patiënten met Barrettoesophagus en dysplasie en/of kanker worden in het UZ Gent multidisciplinair besproken en behandeld door digestieve oncologen en slokdarmchirurgen. Die multidisciplinaire aanpak is essentieel voor een correcte aanpak. Na een endoscopische behandeling is er nood aan een back-up van chirurgische expertise. De pathologische staging van een invasieve tumor vereist namelijk een definitieve curage door resectie.

Experten

  • Gastro-enterologie: prof. dr. Danny De Looze, prof. dr. Harald Peeters, prof. dr. Martine De Vos
  • Chirurgie: prof. dr. Piet Pattyn

 

Contact

UZ Gent, dienst Maag-, darm- en leverziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 1ste verdieping
Tel. 09 332 23 74

UZ Gent, dienst Gastro-intestinale Heelkunde
Ingang 12 (gebouw K12C), 2de verdieping
Tel. 09 332 55 62

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-12-2015 16:49.