​Achalasie

Achalasie is een aandoening die leidt tot motiliteitsverlies van de slokdarm. Patiënten met achalasie hebben veel moeite om voedsel door te slikken. Vaak wordt deze aandoening pas laat ontdekt. Ze komt voor bij 1 op 100.000 personen.

Meerwaarde van het UZ Gent

De dienst Gastro-enterologie volgt momenteel ongeveer 150 mensen met achalasie op. Dit is een aanzienlijke groep. Dankzij dit grote aantal patiënten heeft de dienst een grondige kennis van en ervaring met de diagnose en aanpak van deze relatief zeldzame aandoening.

De diagnose wordt gesteld door middel van slokdarmmanometrie. Alle behandelingsmodaliteiten worden multidisciplinair besproken. De dienst Endoscopie biedt volgende endoscopische behandelingsmogelijkheden aan: injectie met botuline toxine of pneumatische dilataties die ook kunnen toegepast worden bij patiënten met een hoog peroperatoir risico.

Bij jonge patiënten stellen we in eerste instantie een chirurgische myotomie voor. Patiënten met achalasie dienen van nabij opgevolgd te worden. Soms is herbehandeling noodzakelijk. We hebben ook aandacht voor de vroegtijdige detectie van slokdarmkanker. De hoge beeldkwaliteit van de laatste generatie endoscopen en technieken als chromo-endoscopie en NBI spelen hierbij een belangrijke rol.

Experten

  • Gastro-enterologie: prof. dr. Danny De Looze, dr. Ercan Cesmeli, prof. dr. Harald Peeters, prof. dr. Martine De Vos
  • Chirurgie: prof. dr. Yves Van Nieuwenhove, prof. dr. Piet Pattyn

 

Contact

UZ Gent, dienst Maag-, darm- en leverziekten
Ingang 12 (gebouw K12E), 1ste verdieping
Tel. 09 332 23 74

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-12-2015 16:46.