​Klinische studies - wetenschappelijk onderzoek

Klinische studies

Patiënten van de dienst kunnen deelnemen aan klinische studies fase 2 en 3. Die studies testen het effect van nieuwe medicatie of nieuwe procedures uit voor ze algemeen beschikbaar worden. Klinische studies worden gecoördineerd en gesuperviseerd door artsen en getrainde studiecoördinatoren die borg staan voor kwalitatief hoogstaande en geactualiseerde patiëntenzorg. 

Studiecoördinatoren

Maag-, darm- en leverziekten volwassenen: Natalia Swietek en Lynn Sioncke
Chirurgie volwassenen: Saskia De Groote en Inge Vandenbroecke
Radiologie: Isabelle De Kock

Bekijk hier de lopende studies

Wetenschappelijk onderzoek

Het ontwikkelen van nieuwe behandelingen om inflammatoir darmlijden onder controle te houden, vereist zowel fundamenteel als klinisch onderzoek. Fundamenteel onderzoek heeft tot doel nieuwe moleculaire targets te identificeren, karakteriseren en valideren. Klinische onderzoeksprogramma's testen nieuwe medicatie of procedures uit.

Het onderzoeksteam van de dienst Gastro-enterologie aan de Universiteit Gent werkt rond verschillende onderzoeksprojecten om nieuwe targets te valideren op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Verschillende celgebaseerde in-vitrotesten en diermodellen worden gebruikt om specifieke pathways te bestuderen die betrokken zijn bij de ontwikkeling of progressie van IBD. Wetenschappers gebruiken dit als basis voor de ontwikkeling van nieuwe tools, zoals antilichamen of moleculen, om het specifieke target te onderdrukken of te stimuleren.

Het team heeft een ruime ervaring in multidisciplinaire onderzoeksprojecten, waaronder de studie van het verband tussen darm- en gewrichtsontsteking, bv. bij patiënten met Spondylarthropathie. De nieuwste onderzoeksinfrastructuur - waar verschillende teams samenwerken rond ontstekingsziekten - en de samenwerkingsinitiatieven in binnen- en buitenland versterken het wetenschappelijk niveau van deze onderzoeksgroep.

​Publicaties

Raadpleeg de publicaties van prof. dr. Martine De Vos, dr. Debby Laukens, dr. Pieter Hindryckx

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:30.