​Symptomen van spondyloartritis

De symptomen van spondyloartritis kunnen erg uiteenlopend zijn.

Perifere gewrichten

Ter hoogte van de gewrichten kan een pijnlijke, warm aanvoelende zwelling van het gewricht (synovitis) of de peesaanhechting (enthesitis) ontstaan waardoor de beweeglijkheid van dit gewricht afneemt. zwelling bij spondyloartritisDit type van zwelling ontstaat spontaan, zonder trauma of uitlokkende gebeurtenis. De zwelling houdt verschillende dagen tot weken aan. In het begin kan slechts één gewricht aangetast zijn. Het aantal aangetaste gewrichten en de intensiteit van de aantasting nemen echter toe met de tijd.

 

Het axiaal skelet (rug en heupen)

Ook andere gewrichten kunnen aangetast zijn, zoals de sacro-iliacale gewrichten (tussen het heiligbeen en de bekkenvleugels). De rug vertoont geen tastbare zwelling, maar de aantasting geeft een specifiek pijnpatroon: nachtelijke pijn, ochtendstijfheid, vermindering van de klachten bij beweging en toename ervan in rust. De pijn situeert zich meestal ter hoogte van de lage rug en het achterwerk, maar kan zich ook over de hele wervelkolom uitstrekken en verspringend zijn.

De anamnese (ziektegeschiedenis en medische voorgeschiedenis van de patiënt) en het klinisch onderzoek zijn de belangrijkste factoren voor een diagnosestelling. Bijkomende onderzoeken, zoals MR-scan of bepalen van erfelijke voorbeschiktheid, kunnen een klinisch vermoeden bevestigen.

Buiten de gewrichten

SpA-patiënten krijgen soms ook te kampen met klachten elders in het lichaam. Het gaat daarbij vooral om psoriasis van de huid (hoofdhuid, ellebogen, knieën en scheenbeen) of nagels, oogontstekingen type uveitis (pijnlijk rood oog) en darmontstekingen (IBD).

psoriasis aan de vingersontsteking achillespeesaanhechting
Foto's vlnr: psoriasis aan de vingers, enthesitis  van de achillespees of ontsteking van de achillespeesaanhechting

acute anterieure uveïtis oogFoto: acute anterieure uveïtis ter hoogte van het oog

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:31.