​Aanpak visuele revalidatie

Het Centrum voor visuele revalidatie en low-vsion hanteert een multidisciplinaire aanpak voor revalidatie. Na de diagnosestelling worden patiënten naar het centrum doorverwezen. Daar worden ze gescreend door een revalidatie-oogarts, een orthoptist en een medewerker van de sociale dienst. Zij brengen de beperkingen, mogelijkheden en verwachtingen van de patiënt in kaart en stellen een individueel revalidatieprogramma voor, zowel voor thuis als op het werk of op school.

Voor personen met een cerebrale visuele beperking (CVI) wordt aan de hand van een uitgebreid bilan een visueel profiel opgemaakt.

Voor afspraken kunt u terecht in het UZ Gent en in Spermalie in Brugge.

Een revalidatieprogramma kan bestaan uit:

  • Mobiliteitstraining in UZ-omgeving en/of thuis (witte stoklopen)
  • ADL: activiteiten dagelijks leven, hulpmiddelen in het dagelijks leven (sprekende weegschaal, sokkenhouder voor in wasmachine, sprekend horloge…)
  • Sociale voorzieningen, inschrijving Vlaams agentschap voor personen met een visuele handicap, graad invaliditeit, aanvraag terugbetaling hulpmiddelen
  • Braillelessen op papier of aan computer
  • Lessen dactylo
  • Kooktherapie met aandacht voor veiligheid en haalbaarheid
  • Leren werken met lowvisionhulpmiddelen: beeldschermloepes, vergrotingssoftware, spraaksyntheseprogramma's, brailleleesregel, automatisch voorleesapparaat, gesproken boek op cd, spraak- en vergrotingssoftware voor gsm …
  • Aanpassen van optische systemen: telescopische systemen, fototrope filterglazen, hoge additiebrillen

De revalidatiesessies vinden plaats in het revalidatiecentrum, dat beschikt over een low-visionlokaal met een uitgebreid gamma van de meest recente technologische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden en een kookruimte. Mobiliteitstraining wordt in de gebouwen en op de campus van het UZ Gent gegeven en bij de patiënt thuis.

Lowvisionconsultatie

Monodisciplinaire lowvisionconsultaties worden op afspraak gepland. De patiënt krijgt advies over lowvisionhulpmiddelen, over aanpassing van optische systemen en het gebruik ervan. Voor deze consultaties moet de patiënt niet voldoen aan de criteria van de conventie. De oogheelkundige diagnose moet wel gekend zijn.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-6-2020 09:43.