​Schedelbasiscentrum UZ Gent

De schedelbasis vormt de bodem van de schedelholte en de scheidingswand tussen de hersenen enerzijds en de aangezichts- en nekstructuren anderzijds. Het is het grensvlak tussen verschillende disciplines: Neurochirurgie, Neus-, keel- en oorheelkunde, Hoofd- en halsheelkunde, Oogheelkunde en Mond- en kaakchirurgie. Voor de aandoeningen die dit grensvlak overschrijden, is samenwerking tussen die disciplines vereist. 

Het Schedelbasiscentrum UZ Gent heeft als doel de hoogst mogelijke zorgkwaliteit te bieden aan patiënten met aandoeningen van de schedelbasis. Het combineert de expertise van de betrokken medische specialismen: Neus-, keel- en oorheelkunde, Neurochirurgie, Hoofd- en halsheelkunde, Oogheelkunde, Radiotherapie, Oncologie, Radiologie en Endocrinologie.

Wat is de schedelbasis?

De schedelbasis wordt gevormd door vijf verschillende beenderen: het ethmoidaal, frontaal, sfenoidaal, temporaal en occipitaal bot. De schedelbasis vormt de bodem van de schedelholte en scheidt de hersenen van de aangezichts- en nekstructuren. 

De anatomie is complex door de aanwezigheid van belangrijke bloedvaten en zenuwen. Een bijzondere kennis van die anatomie is noodzakelijk voor een veilige heelkunde in dit gebied. We onderscheiden twee deelgebieden: de laterale schedelbasis (ook otobasis genoemd) en de anterieure schedelbasis of rhinobasis.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-6-2020 10:24.