​Schedelbasisheelkunde

Otobasis: laterale schedelbasisheelkunde

De laterale schedelbasis wordt hoofdzakelijk gevormd door het rotsbeen. Letsels die ontstaan in en rond het rotsbeen kunnen zich uitbreiden naar de brughoek, de ruimte in de schedelholte die begrensd wordt door het rotsbeen, de hersenstam en de kleine hersenen. 

De behandeling van dergelijke letsels gebeurt onder andere via heelkundige toegangswegen die eigen zijn aan de specialismen Neus-, keel-, oorheelkunde en Neurochirurgie. Soms werken beiden specialismen tijdens eenzelfde ingreep samen voor het bereiken van een optimaal resultaat. Gebruik van de operatiemicroscoop en navigatiesystemen waarborgen de optimale zorg bij de benadering van dergelijke letsels. Via een uitgebreide monitoring van verschillende zenuwfuncties tijdens de ingreep, waaronder de aangezichtsmimiek, het gehoor en de slikfunctie, wordt gestreefd naar optimaal behoud van deze functies.

De pre-operatieve diagnostiek, ten behoeve van een nauwkeurige bestandsopname van de mimiek, de smaak, het gehoor en het evenwicht, wordt in elk geval verricht door NKO-heelkunde. Postoperatief worden deze functies opnieuw zorgvuldig onderzocht en worden voor eventuele tekortkomingen oplossingen gezocht en aangeboden. Voor de verbetering of het herstel van het gehoor staan, naargelang van het onderliggende probleem, volgende mogelijkheden ter beschikking: een uitwendig hoorapparaat, een botverankerd hoorapparaat, een cochleair implantaat en een hersenstam-implantaat.

Kijk voor meer informatie ook bij de dienst Neus-, keel- en oorheelkunde.

Rhinobasis: endoscopische schedelbasisheelkunde

De endoscopische schedelbasisheelkunde wordt ook "endoscopische endonasale approach" (EEA) genoemd en is een innovatieve heelkundige techniek om verschillende gezwellen van de schedelbasis via de neus te verwijderen. De endoscopische schedelbasisheelkunde stelt ons in de mogelijkheid om aandoeningen op kritieke plaatsen ter hoogte van de schedelbasis, de hersenen, en de eerste halswervels te behandelen die vroeger als moeilijk of niet bereikbaar werden geacht. Deze techniek wordt door het schedelbasisteam van het UZ Gent toegepast en verfijnd door neurochirurgen, NKO-artsen en hoofd- en halschirurgen.

We streven ernaar om, indien mogelijk en aangewezen, minimaal invasieve technieken te gebruiken met als doel het beste resultaat te bereiken met de minste bijwerkingen op lange termijn. Indien nodig, wordt deze techniek gecombineerd met andere uitwendige toegangswegen. Dit betekent dat voor elke patiënt de gekozen benadering en heelkundige techniek individueel wordt aangepast, waarbij de meest directe toegang tot het letsel wordt gekozen zonder schade te veroorzaken aan belangrijke zenuwen en bloedvaten.

afbeelding van de schedelbasis

Hiervoor wordt gebruikgemaakt van speciaal ontworpen heelkundige instrumenten en endoscopen, gekoppeld aan een camera en hoog-kwalitatieve beeldschermen. In het UZ Gent worden deze operaties steeds in teamverband uitgevoerd. In de praktijk betekent dit dat een team van twee chirurgen (NKO-arts en neurochirurg, zogenaamde 4-handen-techniek) de operatie doorheen de neusgaten uitvoeren.

chirurgen schedelbasisteam 

De endoscopische schedelbasisheelkunde biedt verschillende voordelen:

  • Geen uitwendige incisies
  • Een sneller herstel
    Een verminderde manipulatie van de hersenen en vaak betere visualisatie van zenuwen en bloedvaten
  • Een direct en sterk vergroot zicht op het gezwel, belangrijke bloedvaten en zenuwen door het gebruik van speciale endoscopen die 30° tot 70° gebogen kunnen kijken.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-6-2020 10:02.