COVID-19: update voor PID-patiënten

Naar aanleiding van het overlijden van een 12-jarig meisje aan de gevolgen van een COVID-19 infectie, willen we graag een update geven aan al onze patiënten met PID. Het trieste nieuws raakt ons allemaal diep. We willen er graag op wijzen dat dit een hoogst uitzonderlijke situatie is.

Internationaal wetenschappelijk onderzoek

Door de diverse Belgische centra voor immunologie is deze week een internationaal wetenschappelijk onderzoek opgestart. Samen met wetenschappers en artsen uit New York gaan we onderzoeken of het overlijden van een kind of jongvolwassene aan COVID-19 te wijten kan zijn aan verborgen gebreken in de genen. Het gaat daarbij om een heel klein en heel specifiek defect dat we nog moeten opsporen. Dit onderzoek kan maanden in beslag nemen.

Wil u hier graag meer over weten? Herbeluister het interview dat ik gaf voor het programma 'De Ochtend' op
Radio 1.

Geen aantoonbaar verhoogd risico

We willen ook benadrukken dat er vandaag – op basis van de gegevens uit andere landen – geen aanwijzingen zijn dat patiënten met een gediagnosticeerde immuunstoornis een groter risico lopen op ernstige schade of complicaties ten gevolge van een COVID-19-infectie.

Het is wel van het grootste belang dat PID-patiënten de onderhoudsbehandeling die door hun arts is voorgeschreven consciëntieus blijven volgen en er niets aan wijzigen zonder voorafgaand overleg met de behandelde arts. Bij symptomen of klachten raadpleegt u in eerste instantie uw vaste huisarts en/of kinderarts.

Er is dus geen reden tot paniek. Volg alle door de overheid opgelegde maatregelen goed op om uzelf én anderen in uw omgeving te beschermen. Zo helpt u om de verspreiding van het virus te beperken. Blijf dus regelmatig grondig de handen wassen en leef een goede hoest- en handhygiëne na.

Lees zeker ook nog eens onze eerder gecommuniceerde aanbevelingen op de website van Bubble ID.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 1-4-2020 22:00.