De zwangerschap

Als u zwanger wilt worden, kan het aangewezen zijn om reeds op voorhand een gynaecoloog te consulteren. Dit is zeker van belang indien u een bepaalde ziekte heeft, uw vorige zwangerschap of bevalling moeizaam verlopen is of wanneer u reeds meermaals een miskraam heeft gehad. Hiervoor kunt u terecht bij onze specialisten op de preconceptionele raadpleging

Eenmaal u zwanger bent, maakt u een afspraak bij een gynaecoloog naar keuze die bij uw profiel past. 

Tijdens de eerste consultatie maken we uw zwangerschapsdossier op. Rond 16 en 36 weken wordt een consultatie bij de vroedvrouw gepland. Zij geeft u ook praktische informatie. Daarnaast kunt u deelnemen aan onze infoavonden.

Wanneer moet u uw huisarts of gynaecoloog zeker contacteren?

  • U bent ziek, met of zonder koorts, maar zeker vanaf 38° Czwangere vrouw koorts.
  • U moet zo vaak braken dat u geen voedsel of drank meer binnenhoudt.
  • U hebt bloedverlies, hoe gering ook.
  • U hebt plots hevige buikpijn of u hebt regelmatig buikpijn.
  • U hebt vochtverlies.
  • U hebt last bij het plassen (branderig gevoel).
  • U hebt last van vaginaal verlies of jeuk.
  • U hebt hoofdpijn boven de ogen of u hebt uitgesproken maaglast.
  • U voelt minder of geen kindsbewegingen.
  • U bent gevallen op de buik of u had een ongeval.

Samenwerking met andere disciplines

Een zwangerschap kan een invloed hebben op bepaalde aandoeningen. Ze kan ook nieuwe problemen aan het licht brengen of veroorzaken. Om vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen zorg op maat te bieden, werkt de afdeling Verloskunde nauw samen met verschillende medische diensten in het UZ Gent:

Samenwerking met Geboren in Gent

Het UZ Gent werkt samen met Geboren in Gent. De zelfstandige vroedvrouwenpraktijk begeleidt vrouwen en hun omgeving tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoedingsperiode.

U kunt ervoor kiezen om uw zwangerschap door een vroedvrouw van Geboren in Gent te laten opvolgen. Voor de drie zwangerschapsecho's gebeurt dat samen met uw gynaecoloog. Als alles goed verloopt, kan de vroedvrouw van Geboren in Gent ook uw bevalling begeleiden in de verloskamer van het UZ Gent. Doen zich problemen voor tijdens de arbeid of de bevalling, dan zal de vroedvrouw van Geboren in Gent de zorgen overdragen aan uw gynaecoloog.

Ook na de bevalling kunt u een beroep doen op de vroedvrouwen van Geboren in Gent. Ze kunnen u thuis begeleiden bij de borstvoeding.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 25-6-2021 12:08.