Test suikerziekte

U kunt al voor de zwangerschap suikerziekte (diabetes) hebben, maar de aandoening kan ook optreden tijdens de zwangerschap.

Als u suikerziekte type I hebt, dan bent u daar meestal al van op de hoogte. U weet dat uw suikerspiegel bij voorkeur al voor de bevruchting goed geregeld moet zijn. Soms wordt tijdens de eerste bloedcontrole in de zwangerschap – bij het bepalen van het nuchter suikergehalte – ontdekt dat u suikerziekte type I of II hebt.

Suikerziekte kan echter ook optreden tijdens de zwangerschap. Daarom wordt bij patiënten met risicofactoren tussen de 24 en 28 weken een suikertest gedaan. Risicofactoren zijn onder meer: BMI hoger dan 25, etniciteit, een familielid in de eerste graad met diabetes type II.

De suikertest wordt voor u gepland. U moet die dag nuchter zijn: vanaf middernacht mag u niet eten, drinken of roken. We raden u aan om versgeperst citroensap mee te brengen.

De suikertest bestaat uit drie bloedafnames: één nuchter, één 1 uur na het drinken van suiker (in het citroensap) en één 2 uur na het drinken. Intussen wacht u in de wachtzaal van de bloedafnamepost. Als uw suikertest afwijkende resultaten oplevert, wordt u opgebeld door de vroedvrouw of uw gynaecoloog en verwezen naar onze diabetes-educator.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:31.