​Veelgestelde vragen over zwanger zijn

Wanneer plan ik het best mijn eerste afspraak bij de gynaecoloog in?

Uw eerste afspraak plant u het best in als u 7 of 10 weken overtijd bent. Tijdens de eerste consultatie zal uw gynaecoloog nagaan hoelang u precies zwanger bent, of u zwanger bent van een meerling en zal hij of zij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.

Zie ik op de zwangerschapsconsultatie altijd mijn eigen gynaecoloog?

U kiest zelf door welke gynaecoloog u wordt opgevolgd. Als u een specifieke aandoening of voorgeschiedenis hebt, kan uw gynaecoloog u evenwel doorverwijzen naar een collega gespecialiseerd in hoogrisicozwangeren.

Aangezien we een opleidingscentrum zijn, is het mogelijk dat een assistent-gynaecoloog de zwangerschapsconsultatie doet. Dat gebeurt dan onder de supervisie van uw gynaecoloog die indien mogelijk ook aanwezig zal zijn op de consultatie.

Wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het nodig om extra aandacht te hebben voor bepaalde voedingsstoffen en voor voedselveiligheid:

Mag ik sporten tijdens mijn zwangerschap?

Gedurende de zwangerschap vermijdt u het best bepaalde sporten zoals contactsporten en intensieve sporten om vallen of overbelasting van de pezen in de buik te vermijden.
Zwemmen mag, diepzeeduiken is dan weer niet goed voor de baby.

Mag ik mijn kat nog aaien als ik zwanger ben en niet immuun voor toxoplasmose?

U mag uw kat zeker nog aaien en knuffelen, maar was nadien wel goed de handen. Door een krab van uw kat kunt u niet besmet geraken. Dat kan wel via de uitwerpselen van uw kat. Laat het verschonen van de kattenbak dus bij voorkeur aan iemand anders over. Is dat niet mogelijk, draag dan wegwerphandschoenen en was nadien steeds goed uw handen. De kattenbak wordt het best dagelijks schoongemaakt. Laat daarbij kokend water gedurende 5 minuten in de kattenbak staan. Hou uw kat bij voorkeur binnenshuis en laat de kat geen rauw of onvoldoende gaar vlees eten.

Ik voel mijn baby minder bewegen, wat moet ik doen?

Als uw zwangerschap tot nog toe zonder complicaties is verlopen en u geen buikpijn of bloedverlies hebt, dan kunt u thuis proberen om u te concentreren op de bewegingen in uw buik. Ga daarvoor een uur lang op uw zijde liggen. Voelt u gedurende die tijd uw kindje niet bewegen, dan moet u contact opnemen met de afdeling Verloskunde.

Behoort u tot de hoogrisicozwangeren of hebt u buikpijn of bloedverlies, dan neemt u contact op met de afdeling Verloskunde.

Tot wanneer mag ik vliegen tijdens de zwangerschap?

Bij een zwangerschap zonder complicaties, mag u gerust vliegen. De luchtvaartmaatschappijen hanteren echter verschillende regels over zwanger vliegen en tot hoeveel weken in de zwangerschap het is toegelaten. Informeer u dus goed vooraf bij de maatschappij waarmee u vliegt. Vaak vraagt de maatschappij een attest van uw arts dat er geen medische bezwaren zijn. Vraag uw gynaecoloog om zo'n Fit to fly-attest wanneer u een vliegreis wilt ondernemen.

Moet of kan ik mijn (eenpersoons)kamer reserveren?

Het is niet mogelijk om een kamer te reserveren. Wil u graag een eenpersoonskamer? Laat het ons weten bij uw opname. Hou er wel rekening mee dat we bij een drukke bezetting niet altijd aan uw vraag kunnen voldoen.

Kan ik voor mijn bevalling de materniteit en het verloscomplex bezoeken?

De Vrouwenkliniek organiseert samen met Kind & Gezin infoavonden voor zwangere vrouwen. Tijdens de infoavond krijgt u ook een rondleiding op de materniteit en het verloscomplex. Wilt u een infoavond bijwonen, dan moet u zich daarvoor inschrijven bij het secretariaat gynaecologie. Kunt u niet komen maar wilt u toch graag een rondleiding, bespreek dit dan met de vroedvrouw of uw gynaecoloog.

Wie doet mijn bevalling?

Doorgaans wordt uw bevalling uitgevoerd door uw gynaecoloog en een gynaecoloog in opleiding. Is uw gynaecoloog die dag niet aanwezig, dan zal uw bevalling worden uitgevoerd door de assistent-gynaecoloog en de gynaecoloog die op dat moment verantwoordelijk is voor het verloscomplex en de materniteit. Tijdens de wachtdienst gebeurt een bevalling zonder complicaties door een assistent-gynaecoloog. Bij complicaties of in het geval van een keizersnede zal ook de gynaecoloog van wacht de bevalling begeleiden.

Hoe lang moet ik na de bevalling in het ziekenhuis blijven?

Na een vaginale bevalling verblijft u gewoonlijk 3 nachten op de materniteit, na een keizersnede 5 nachten. Als u vroeger naar huis wil dan kan dat mits de gynaecoloog en de kinderarts akkoord gaan. Bij een vaginale bevalling kan dat zelfs de dag van de bevalling als zich geen problemen voordoen.
Het ontslag uit het ziekenhuis gebeurt doorgaans voor 14 uur.

Waar kan ik terecht met vragen over borstvoeding?

Met vragen over borstvoeding kunt u bellen naar:

  • de Kind en Gezin-Lijn op tel. 078 150 100
  • de lactatiekundige op tel. 09 332 24 36, als u bevallen bent in het UZ Gent.
  • een zelfstandige vroedvrouw
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-6-2020 16:35.