Arbeid en epidurale verdoving

Verloop van de arbeid

Hoe lang een arbeid zal duren en wanneer precies de bevalling zal plaatshebben, is moeilijk in te schatten. Zodra de arbeid goed op gang is, met regelmatige en pijnlijke contracties om de 2 à 3 minuten, en zodra de baarmoedermond rijp en verweekt genoeg is, ontsluit de baarmoedermond gemiddeld 1 cm per uur. Dat kan sneller gaan bij een tweede of derde kindje.

Op regelmatige tijdstippen zal een monitor worden aangelegd om de conditie van de baby en de regelmaat van de contracties te beoordelen.

In de folder Opname op de materniteit leest u meer over:

  • welke houding u tijdens de arbeid kunt aannemen
  • wat uw partner of uw begeleider voor u kan doen
  • relaxatie in bad.

Epidurale verdoving

Lukt het u niet om zich genoeg te ontspannen en hebt u te veel pijn, dan kunt u kiezen voor een epidurale verdoving of ruggenprik. In onze verlosafdeling maken we gebruik van CSE of gecombineerde spinale-epidurale verdoving.

Wacht niet tot u volledig uitgeput bent om een ruggenprik te vragen. Eerst moet namelijk een infuus met vocht worden toegediend, om te vermijden dat de bloeddruk tijdens de epidurale verdoving plots zou dalen. Hou er ook rekening mee dat de anesthesist niet altijd meteen beschikbaar is en dat het ook enige tijd (10-20 minuten) duurt voor de ruggenprik voldoende pijnstilling biedt.

Mag iedereen een ruggenprik krijgen?

Een ruggenprik is af te raden:

  • als u een verhoogd risico op bloedingen hebt of injecties krijgt met bloedverdunners
  • bij sommige vormen van zwangerschapsvergiftiging
  • als u bepaalde operaties aan de rug hebt ondergaan of een rugafwijking hebt.

Breng uw gynaecoloog vooraf op de hoogte en breng foto's mee van operaties of afwijkingen. Als we het vooraf met de anesthesist kunnen bespreken, is vaak een oplossing mogelijk.

Lees meer over het toedienen van een gecombineerde spinale-epidurale verdoving en de voor- en nadelen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 1-7-2020 10:04.