Donatie en draagmoederschap

Word sperma- of eiceldonor 

Bij ons kunt u anoniem sperma of eicellen doneren en zo mensen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Wij bieden een bank met anonieme eicel- en spermadonoren aan.

Voor meer informatie over eiceldonatie kunt u onderstaande brochures doornemen. U kunt ons ook vrijblijvend contacteren via arg@uzgent.be.

Draagmoederschap

De afdeling Reproductieve geneeskunde (ARG) van het UZ Gent heeft in België al een lange geschiedenis wat betreft hoogtechnologisch draagmoederschap.

Hoogtechnologisch draagmoederschap betekent dat het genetisch materiaal van de wensouders (of van minstens één van hen) ingeplant wordt bij een kandidaat-draagmoeder. Zo wordt een zwangerschap tot stand gebracht bij een draagmoeder met de bedoeling dat het kind na de bevalling wordt afgestaan aan de wensouders.

Sinds 2003 worden vragen naar hoogtechnologisch draagmoederschap binnen het UZ Gent in beraad genomen. Aanvankelijk ging het uitsluitend om aanvragen van heteroseksuele wensouders waarbij de wensmoeder een slechtwerkende of geen uterus had of een zwangerschap als gevaarlijk werd beschouwd voor de moeder en/of het ongeboren kind. Sinds april 2011 worden ook aanvragen van homoseksuele koppels in overweging genomen.

Procedure

In België is geen wettelijk kader voor draagmoederschap vastgelegd. Dat bemoeilijkt de procedure.

In een eerste fase van de procedure wordt het dossier van een aanvraag geëvalueerd. Tijdens die eerste fase in de procedure voor draagmoederschap verwijzen we al onze patiënten standaard naar een jurist.

Pas als de aanvraag door een multidisciplinair team is goedgekeurd, volgt effectief een behandeling.

Meer info of aanvraag indienen?

Overweegt u draagmoederschap, krijgt u graag meer info of wil u een aanvraag indienen? Dan kan u mailen naar infodraagmoederschap@uzgent.be of op gesprek komen. Een vroedvrouw zal dan voor u een afspraak inplannen. 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 31-7-2019 14:59.