Behandelingen Reproductieve geneeskunde

Bij de afdeling Reproductieve geneeskunde kunt u terecht voor:

Ovulatie-inductie

Om follikelgroei te induceren en de eisprong te timen geven we een hormonale behandeling met pilletjes of inspuitingen.
Dat moet nauwkeurig opgevolgd worden via echografische follikelmeting en hormoonbepaling in het bloed. U kan daarvoor elke dag van de week terecht op onze afdeling.

Kunstmatige inseminatie

Kunstmatige inseminatie is een eenvoudige en pijnloze ingreep waarbij sperma van de partner of een donor via een speciale katheter in het lichaam van de vrouw wordt gebracht.

De bevruchting gebeurt dus niet in het laboratorium. Het sperma wordt vooraf wel behandeld in het labo om de beste, meest beweeglijke zaadcellen te selecteren.

Kunstmatige inseminatie wordt vaak gebruikt in combinatie met donorsperma (KID).

Ivf/ICSI

Ivf staat voor in-vitrofertilisatie. Fertilisatie betekent bevruchting, in vitro betekent buiten het lichaam: eicellen en zaadcellen worden dus in het laboratorium bij elkaar gebracht.

Daarvoor bestaan twee technieken:

  • de klassieke ivf 
  • de intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Bij de klassieke ivf worden zaadcellen en eicellen samengebracht in een omgeving die de omstandigheden van de baarmoeder nabootst. Bij ICSI wordt elke eicel geïnjecteerd met één zaadcel, wat de kans op het ontstaan van een embryo groter maakt.

Hier beschrijven we beknopt de verschillende stappen van een ivf/ICSI-behandeling.

Hormonale stimulatie

Ivf/ICSI begint met hormonale ovariële stimulatie. We behandelen de vrouw met hormoonpreparaten om de natuurlijke menstruatiecyclus tijdelijk door een medisch gecontroleerde cyclus te vervangen. Zo kunnen we meerdere eicellen tegelijkertijd laten rijpen, in plaats van één eicel per cyclus.

Pick-up

Net voor de eisprong gebeurt de pick-up. Via de vagina en onder echografische controle wordt het follikelvocht met een fijne naald opgezogen​. In het labo identificeren en isoleren we daaruit de eicellen. Dezelfde ochtend brengt de partner een spermastaal binnen in het laboratorium, waar we de beste, meest beweeglijke zaadcellen selecteren.

Ivf

Bij ivf worden de eicellen en de zaadcellen bij elkaar gebracht en verloopt de bevruchting spontaan.

ICSI

ICSI is een verfijning van de klassieke ivf-behandeling. Eén zaadcel wordt geselecteerd en met een fijne injectienaald in de eicel ingebracht. Deze techniek wordt toegepast wanneer de zaadcellen zelf niet in staat zijn de eicel te bevruchten.

Embryo’s in de baarmoeder

De embryo’s ontwikkelen zich in het labo en worden vijf dagen later teruggeplaatst. Een of meer embryo’s worden in de baarmoeder gebracht, zodat ze kunnen innestelen. De overige embryo’s worden opgevolgd: als ze van goede​ kwaliteit zijn, worden ze ingevroren en bewaard voor een volgende cyclus of voor een volgende zwangerschap.

Na de transfer wordt gestart met een hormonale ondersteuning van het baarmoederslijmvlies.

Het duurt tot drie weken voordat het resultaat van de behandeling bekend is.

Invriezen van ei- en zaadcellen

Ei- en zaadcellen (gameten) kunnen worden ingevroren om ze lang te kunnen bewaren (cryopreservatie). Dat kan nuttig zijn bij medisch begeleide voortplanting of bij medische problemen. Zo kunnen zaadcellen en eicellen worden ingevroren bij patiënten die een chemo- of radiotherapie moeten ondergaan.

We kunnen ook een spermastaal laten invriezen als back-up voor de behandeling. Dat doen we bijvoorbeeld als het spermastaal van slechte kwaliteit is, als er een productieprobleem is of als de partner er op het moment van de behandeling niet bij kan zijn.

Als er in het ejaculaat geen zaadcellen zitten, kunnen die verzameld worden uit de testis door teelbalweefsel chirurgisch weg te nemen. Dat weefsel wordt dan ingevroren en bewaard tot op het moment van de behandeling.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-6-2020 10:59.