Het ivf-lab

In 2010 bracht de afdeling Reproductieve Geneeskunde (ARG) - de fertiliteitskliniek van het UZ Gent - zijn ivf-lab onder in een geavanceerde cleanroom. Dat is een hoogtechnologische omgeving waar steriel en onder gecontroleerde omstandigheden wordt gewerkt met menselijke weefsels en cellen, zoals zaadcellen en embryo's.

Cleanroom biedt optimale omstandigheden

De speciale infrastructuur en apparatuur van de cleanroom houden de luchtkwaliteit en -circulatie optimaal zodat in een stof- en bacterievrije omgeving kan worden gewerkt. Dat is nodig om contaminatie van het productproces of onderzoek uit te sluiten of zoveel mogelijk te beperken. Een cleanroom is dan ook essentieel voor een fertiliteitscentrum, want daar ontstaan de menselijke embryo's die bij een ivf-behandeling worden teruggeplaatst.

De cleanroom van het UZ Gent beantwoordt aan de strengste Europese en Belgische kwaliteits- en veiligheidsnormen voor het behandelen van menselijk lichaamsmateriaal. Zo komt de hoogtechnologische ruimte ook het onderzoek ten goede, waardoor in de toekomst nog meer mensen zullen kunnen worden geholpen.

In het ivf-lab besteden we veel aandacht aan het optimaliseren van de in-vitrocultuur van embryo's, en aan het selecteren en invriezen van voortplantingscellen en embryo's.  
Vruchtbaarheid is bij steeds meer mensen een groeiende bezorgdheid en daar willen we een antwoord op bieden, zodat we meer koppels kunnen helpen om hun kinderwens zo veilig mogelijk in vervulling te laten gaan.

 

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 31-7-2019 15:23.