Borstreconstructie
Borstkanker is een van de meest voorkomende kankers. De ziekte wordt steeds vaker behandeld met een borstsparende ingreep gevolgd door radiotherapie. Bij een aantal patiënten is een volledige borstamputatie evenwel onvermijdelijk. Om de emotionele en esthetische gevolgen na een amputatie of borstsparende ingreep tot een minimum te beperken, zijn er een aantal technieken om de borst te reconstrueren.
Overigens komen niet alleen vrouwen met borstkanker in aanmerking voor een borstreconstructie. Ook vrouwen wiens borsten zich niet of maar gedeeltelijk ontwikkeld hebben door
aangeboren aandoeningen of
ontwikkelingsstoornissen, kunnen geholpen worden door de ingreep. Dat geldt ook voor vrouwen met een
genetische aanleg voor borstkanker die hun borsten preventief laten amputeren.
Patiënt beslist
Een borstreconstructie draagt niet bij tot de genezing van kanker en heeft geen invloed op het risico op herval. De patiënt en niet de arts beslist om een borstreconstructie te laten uitvoeren. Daarvoor moet de patiënt een antwoord zoeken op de volgende vragen:
- Wil ik een borstreconstructie laten uitvoeren? Wat zijn de alternatieven?
- Wanneer laat ik de reconstructie uitvoeren?
- Met welke methode laat ik de reconstructie uitvoeren?
Sommige patiënten kiezen ervoor om de borst niet te laten reconstrueren. Ze voelen zich comfortabel zonder borst of dragen een uitwendige prothese, een siliconen zakje dat in de beha wordt gedragen of op de huid wordt gekleefd. Maar veel vrouwen kiezen
om esthetische en emotionele redenen wel voor een reconstructie.
Tijdstip reconstructie
Afhankelijk van de medische en algemene toestand van de patiënt, zal de arts het meest geschikte tijdstip voorstellen.
-
Primaire reconstructie: de plastisch chirurg voert de borstreconstructie nog tijdens dezelfde operatieve sessie uit als de amputatie of borstsparende ingreep.
-
Secundaire reconstructie: de borstreconstructie volgt enkele maanden tot zelfs jaren nadat de borstklier volledig of gedeeltelijk verwijderd werd.
Daarnaast spreken we ook over een tertiaire reconstructie. Die wordt uitgevoerd wanneer een eerdere poging tot borstreconstructie mislukte.
Technieken
Voor de reconstructie zijn er twee groepen van technieken: met
borstimplantaten of met lichaamseigen weefsel. Wat de meest geschikte techniek is, verschilt van patiënt tot patiënt. De beslissing wordt dan ook genomen in overleg met de plastisch chirurg.
Perfectionering
Een zestal maanden na de reconstructie volgt vaak een nieuwe ingreep om het esthetisch uitzicht van de borst te perfectioneren. Doel is om een
symmetrie te bereiken tussen beide borsten op het gebied van volume en vorm,
littekens te corrigeren en de
tepel te reconstrueren.
Afspraak maken
De plastisch chirurgen in het UZ Gent hebben jarenlange ervaring met borstreconstructies.