Osteoporose en metabole botziekten

Osteoporose

Osteoporose betekent letterlijk 'poreus bot'. Verminderde botsterkte leidt tot een toename van het aantal botbreuken. De meest typische en meest voorkomende zijn de wervel-, heup- en polsfracturen.

Osteoporose komt vaak voor: tot 1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen op oudere leeftijd lijdt eraan.

Symptomen

Osteoporose is een progressieve ziekte met een stil verloop over vele jaren.

Een eerste breuk is een belangrijke voorspeller van een volgende. Een gebrek aan diagnose en nabehandeling leidt vaak tot een fractuurcascade: een opeenvolging van fracturen kort na de eerste breuk. Die breuken leiden tot belangrijke klachten en soms ernstige gevolgen zoals verminderde zelfredzaamheid.

Oorzaken en diagnose

Soms bestaat er een specifieke oorzaak zoals gebruik van cortisone, een aandoening van de darmen, bijnieren of bijschildklieren ...

Voor de diagnose is specifiek klinisch en biochemisch onderzoek nodig. Dat gebeurt in overleg tussen specialisten van verschillende disciplines: endocrinologie, reumatologie, geriatrie, gynaecologie, orthopedie, radiologie, pediatrie ... Daarna kan de behandeling opgestart worden om de kans op botbreuken te verminderen.

Andere metabole botziekten

Andere metabole botzieken vormen een meer zeldzame problematiek, bijvoorbeeld primaire hyperparathyreoidie, ziekte van Paget, osteomalacie, fibreuze dysplasie, osteogenesis imperfecta, orgaantransplantatie gebonden botziekten ...

De aanpak bestaat uit specifieke diagnostische testen en gepast overleg tussen artsen van verschillende disciplines.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:32.

Dienst contacteren

09 332 21 37

Afspraak maken

09 332 21 37

Locatie

Ingang 12

Route 1455

Aanbevolen Info