Veelgestelde vragen over obesitaschirurgie

Wie komt in aanmerking voor obesitasheelkunde?

Wanneer een klassieke behandeling met dieet, beweging en soms medicatie faalt bij ernstige zwaarlijvigheid (BMI >40kg/m2 of BMI >35kg/m2 met suikerziekte, ernstige hoge bloeddruk of slaapapneu, of na een vorige vermageringsingreep) kan heelkunde een oplossing zijn.

Het is belangrijk dat u zich eerst goed laat informeren over de types vermageringsingrepen en de weerslag op uw voedingspatroon en levensstijl na de operatie. Obesitasheelkunde is geen wondermiddel. Maar het kan, op voorwaarde dat u uw levensstijl aanpast, wel een belangrijk hulpmiddel zijn om tot een mooie gewichtsdaling te komen en dat gewichtsverlies ook te behouden.

Het langetermijnsucces van de ingreep hangt af van uw motivatie om gezonder te gaan leven: gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen, levenslange medische opvolging, enz.

Hoe is de terugbetaling geregeld?

De chirurg verwittigt het ziekenfonds wanneer de ingreep wordt vastgelegd. Het is wel belangrijk om te weten dat de ziekenfonds niet het volledige bedrag terugbetaalt, zelfs als u aan alle criteria voldoet.

Voor een sleeve gastrectomie of plicatuur moet u zelf ongeveer 900 euro opleggen, voor een gastric bypass is dat 1200 euro. In de meeste gevallen betaalt de bijkomende hospitalisatieverzekering een deel van deze opleg terug. Contacteer uw verzekeringsmakelaar voor meer informatie.

Moet ik een eetdagboek bijhouden als ik me laat behandelen voor obesitas?

Het kan gebeuren dat de diëtist u vraagt om een eetdagboek bij te houden. Wanneer het u niet lukt om gewicht te verliezen of wanneer u na een ingreep bijkomt, kan het nuttig zijn om te noteren wat u per dag drinkt en eet. Soms komt de diëtist zo kleine dieetfouten op het spoor die op langere termijn tot gewichtstoename leiden.

Welk gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen mag ik verwachten na obesitasheelkunde?

Zowel bij een gastric bypass als bij een sleeve gastrectomie mag u na het eerste jaar een gemiddeld gewichtsverlies verwachten van een kwart tot een derde van het vertrekgewicht. Voor iemand die 120 kg woog, is dit dus tussen de 30 en 40 kg. We zien ook dat andere klachten en aandoeningen verdwijnen of afnemen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, slaapapneu, leververvetting, te veel cholesterol, gewrichtsklachten, enz.

Wat zijn mogelijke verwikkelingen?

Omdat we bij een gastric bypass een aantal nieuwe verbindingen maken tussen de darmen en de maag bestaat een kans van ongeveer 1 procent op een bloeding of een lek ter hoogte van de naad. In dat geval kan een nieuwe ingreep nodig zijn. Op de lange termijn kan na een gastric bypass een darmknoop ontstaan, die dan ook geopereerd moet worden.

Bij een sleeve gastrectomie en gastric bypass zijn de kans op een bloeding of naadlek ongeveer even groot. Een sleeve gastrectomie heeft wel het nadeel dat er zure reflux vanuit de maag naar de slokdarm (maagzuur) komen. Als u voor de operatie al last hebt van reflux, kiezen we dus niet voor deze ingreep. Na een gastric bypass en een sleeve gastrectomie kunnen patiënten een tekort krijgen aan bepaalde vitamines als gevolg van de slechtere opname. Daarom schrijft de arts een multivitaminepreparaat met vitamine B12 en ijzer voor.

Is er een wachttijd voor een vermageringsingreep?

Het voortraject duur ongeveer 3 maanden. We hebben die tijd nodig om de vereiste onderzoeken uit te voeren maar ook om u degelijk voor te bereiden op de ingreep.

Hoe kan ik dumpingklachten na de ingreep vermijden?

Dumpingklachten kunnen optreden als u te energierijk eet, vooral suiker of zoetigheden (= snelle suikers), al dan niet in combinatie met vet. Dat leidt tot misselijkheid, duizeligheid, futloosheid, zweten, versneld hartritme, krampen, diarree, enz.

Sommige patiënten kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet meer verdragen na de ingreep, andere kunnen alles blijven eten. U kunt een voedingsmiddel altijd uitproberen door te starten met kleine porties.

Wat moet ik doen als ik enige tijd na de vermageringsingreep toch dumping- of andere gezondheidsklachten heb?

Het is belangrijk om na de ingreep regelmatig op controle te komen zodat we klachten tijdig kunnen opsporen en behandelen.

Welk gewichtsverlies mag ik verwachten op langere termijn, na 20 tot 30 jaar?

Zelfs wanneer u na een vermageringsingreep een kwart tot een derde van uw startgewicht verloor en uw nieuwe, gezonde levensstijl aanhoudt, zal u na verloop van tijd waarschijnlijk enkele kilo’s aankomen. Dat is normaal bij het ouder worden. Het gevaar bestaat ook dat goede voornemens verwateren. Slechte voedingsgewoonten en te weinig bewegen kunnen ervoor zorgen dat u opnieuw verzwaart. Daarom is het cruciaal dat u zich laat opvolgen door uw huisarts en het multidisciplinair team in het UZ Gent.

Is er winst op het vlak van levensverwachting na heelkunde?

Het staat vast dat elke 10kg/m2 in BMI boven de 25kg/m2 acht tot tien jaar vroeger tot aandoeningen leidt zoals diabetes, leververvetting, hoge bloeddruk enzovoort. De kans om vroeger onverwachts te overlijden ligt ook gemiddeld 10 jaar vroeger. Wanneer u na een ingreep voldoende gewicht verliest, halveren deze risico’s op z’n minst.

Moet ik het voortraject in het UZ Gent doorlopen of mag dat ook elders?

Als u een voortraject voor een vermageringsingreep volgde in een ander ziekenhuis en daar groen licht kreeg voor een ingreep, voldoet u aan de wettelijke vereisten voor een ingreep in het UZ Gent. U moet ons dan wel alle verslagen van dit voortraject bezorgen. We gaan uiteraard na of er geen elementen in het dossier ontbreken zodat we de ingreep veilig kunnen uitvoeren.

Is iedereen met morbide obesitas gebaat bij heelkunde?

Niet iedere obese mens zal ziek worden. Maar ernstige obesitas verhoogt wel de kans op vroegtijdige ziekte. Wanneer het u niet lukt om te vermageren zonder heelkunde, geeft een ingreep de beste kans om aandoeningen op latere leeftijd te voorkomen.

Moet of mag ik na een vermageringsingreep nog diëten?

Bij diëten denken mensen meestal aan dingen weglaten. Na een vermageringsoperatie zetten we vooral in op juiste en gezonde voedingskeuzes. Kwaliteit van eten is belangrijker dan kwantiteit.

Wat als mijn gewicht na enige tijd opnieuw toeneemt?

Twee jaar na de ingreep komen de meeste patiënten terug wat aan. Dat is normaal en geen reden tot paniek zolang het bij enkele kilo’s blijft. Het gevaar bestaat wel dat u terug in oude (slechte) eetgewoontes vervalt en te weinig beweegt. Daarom laten we u regelmatig op controle komen om samen aan een gezonde levensstijl te werken.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-6-2020 12:28.