Natraject en levensstijlaanpassing bij obesitaschirurgie

Medische opvolging

Drie tot vier weken na het ontslag komt u op consultatie bij de chirurg. Die schrijft u vitaminepreparaten voor die u elke dag moet innemen.

Het eerste jaar na de ingreep komt u om de 3 à 4 maanden langs bij de chirurg, de diëtist en/of de internist/endocrinoloog. Minstens een keer per jaar doen we een bloedafname om vitaminetekorten op te sporen. Na het eerste jaar neemt de frequentie van de controles af tot een keer om de zes maanden.

Dieet

www.gezondleven.beNa uw ontslag is het heel belangrijk om nieuwe eetgewoonten aan te nemen. We maken geen lijsten van wat u wel of niet mag eten, maar u krijgt wel algemene aanbevelingen zoals zes kleinere maaltijden per dag eten, traag eten, goed kauwen, niet drinken tijdens het eten enzovoort.

Als u te energierijk voedsel eet, zoals suiker of zoetigheden (snelle suikers) al dan niet gecombineerd met te veel vetten, kan dumping ontstaan. U wordt dan misselijk, duizelig, futloos, gaat zweten, krijgt krampen en een versneld hartritme, enz. Sommige patiënten kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet meer verdragen na de ingreep. De diëtist geeft u advies.

Bewegingstraject

www.gezondleven.beNa de ingreep kunt u op voorschrift van de arts starten met een individueel bewegingsprogramma in het UZ Gent. Dat sluit aan bij uw nieuwe levensstijl en helpt u om het beoogde resultaat te behalen. U mag niet verwachten dat bewegen tot een plots gewichtsverlies zal leiden. Het kadert in een langetermijnvisie.

Regelmatig bewegen, bevordert het energieverbruik, verhoogt de cardiorespiratoire fitheid, heeft een positief effect op het hart en de bloedvaten en vermindert het risico op bijkomende aandoeningen. Bewegen kan ook een gunstig effect hebben op de spijsvertering.

Psychologische opvolging

We besteden veel aandacht aan de psychologische nazorg. Na de ingreep kunt u kiezen voor verdere psychologische begeleiding zoals psycho-educatie, motiverende gesprekken, psychotherapie of doorverwijzing naar andere hulpverlening.

Meer info

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-6-2020 12:25.