Binnenoorslechthorendheid

In het binnenoor bevinden zich zintuigcellen of haarcellen. Zij zetten het geluid om naar een elektrische prikkel. Een gezond menselijk oor heeft een breed frequentiebereik (20 tot 20.000 Hz) en een goede luidheidscodering. Elke aandoening die de haarcellen in het binnenoor aantast, geeft een binnenoorslechthorendheid.

Er zijn tal van oorzaken mogelijk: lawaai, medicatie (bepaalde antibiotica, medicijnen tegen kanker, aspirines) en ziekte (bof, hersenvliesontsteking, ziekte van Ménière, zelfs griep). Maar de belangrijkste oorzaak is verouderen (ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis). Blootstelling aan lawaai en veroudering versterken elkaar. De manier waarop we verouderen is vaak ook familiaal bepaald.

Een aangetast binnenoor verzwakt niet alleen het geluid, het vervormt het ook. Daardoor wordt het moeilijk om iemand te verstaan als er achtergrondlawaai is.

De ernst van het gehoorverlies varieert van zeer licht over zeer zwaar tot zelfs doofheid. Het verlies is meestal blijvend. Chirurgie kan de oorzaak niet aanpakken. Medicatie in een vroegtijdig stadium kan soms wel de schade beperken.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:33.