Chirurgische behandeling van aandoeningen van het trommelvlies en middenoor

Trommelvliesbuisjes

Er zijn twee redenen om trommelvliesbuisjes of diabolo’s te plaatsen.

De trommelvliesbuisjes zorgen voor een betere verluchting van het middenoor. Het aantal episodes van middenoorontstekingen vermindert meestal.

Meer informatie vindt u in de folder ‘Diabolo’s of trommelvliesbuisjes’ (pdf).

Trommelvliessluiting

Door een gaatje of perforatie in het trommelvlies kan het gehoor achteruitgaan. Via het gaatje kan er ook water in het middenoor terechtkomen, bijvoorbeeld tijdens het douchen of zwemmen. Dat kan leiden tot infectie en ontsteking van het middenoor met een loopoor tot gevolg.

Door de trommelvliesperforatie af te sluiten, zal het gehoor meestal verbeten. Er kan ook geen water meer aan het middenoor, waardoor er minder infecties optreden.

Meer informatie vindt u in de folder ‘Trommelvliessluiting en/of herstel van de gehoorbeentjesketen’ (pdf).

Herstel van de gehoorbeentjesketen (tympanoplastie)

Een onderbreking van de gehoorbeentjesketen doet het gehoor achteruit gaan. De onderbreking kan tussen hamer en aambeeld zitten of tussen aambeeld en stijgbeugel. De gehoorbeentjes kunnen ook ontbreken.

Een CT-scan kan de plaats en de ernst aantonen. Lukt dat niet, dan is een operatie (middenoorexploratie) nodig om het probleem te situeren. Afhankelijk van de bevindingen, wordt het contact tussen de gehoorbeentjes hersteld door een nieuw gehoorbeentje te plaatsen uit menselijk materiaal (eigen of donor) of kunststof.

Meer informatie vindt u in de folder ‘Trommelvliessluiting en/of herstel van de gehoorbeentjesketen’ (pdf).

Vervanging van de stijgbeugel (stapedotomie)

Otosclerose is een erfelijke aandoening die op sommige plaatsen in het oor overmatige botvorming veroorzaakt. Treedt de botvorming vlak bij de stijgbeugel op, dan kan dat de beweging van de gehoorbeentjesketen beperken. Daardoor ontstaat gehoorverlies.

De overmatige botvorming is te verhelpen door een deel van de stijgbeugel te verwijderen en te vervangen door een gehoorbeentje uit kunststof (prothese).

Overmatige botvorming kan ook in het slakkenhuis optreden. Ook dat leidt tot gehoorverlies, maar is niet te verhelpen door een operatie. Otosclerose kan gepaard gaan met oorsuizen. Er bestaat geen garantie dat dit verschijnsel na de operatie zal verdwijnen.

Meer informatie vindt u in de folder ‘Vervangen van de stijgbeugel bij otosclerose’ (pdf).

Mastoïdoperatie

Bij een chronische ontsteking van het middenoor en de mastoïdholte leidt een langdurige medische behandeling niet altijd tot een definitieve genezing. Dat kan liggen aan een blijvend gaatje in het trommelvlies of aan een gezwel (cholesteatoom) in het oor. Heelkunde is dan noodzakelijk.

Een mastoïdoperatie moet in de eerste plaats het oor gezond maken. Daarnaast probeert ze ook het gehoor te herstellen.

Meer informatie vindt u in de folder ‘Mastoïdoperatie’ (pdf).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-6-2020 10:31.