Aandoeningen van het evenwicht

3 tot 5 procent van de bevolking heeft geregeld last van duizeligheid. Dat is niet levensbedreigend, maar vermindert aanzienlijk de levenskwaliteit. Bij oudere mensen kunnen evenwichtsproblemen leiden tot valpartijen met vaak ernstige gevolgen.

Duizeligheid is een vage term. Het wordt gebruikt om verschillende sensaties aan te geven: een onzeker gevoel bij het stappen, de indruk dat de omgeving draait, het gevoel het bewustzijn te verliezen.

Soms ligt de oorzaak in het evenwichtsorgaan, soms heeft het er niets mee te maken. Om uw evenwicht te bewaren, spelen ook andere systemen een rol zoals het zicht (de ogen), de spieren en de gewrichten. Aandoeningen van deze systemen kunnen evengoed duizeligheid veroorzaken. Ook andere medische problemen zoals een te hoge of te lage bloeddruk of psychische problemen kunnen leiden tot duizeligheid.

De neus-, keel- en oorarts gaat na wat u bedoelt met de klacht duizeligheid. Hij probeert de oorzaak van de klacht te achterhalen en formuleert een passende behandeling. Op zijn aangeven kan er bijkomend onderzoek van het evenwichtsstelsel gebeuren of wordt u verwezen naar andere artsen-specialisten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:33.