Slideshow: in de kijker


Raakt u niet op uw afspraak? Laat het ons zo snel mogelijk weten.

Lees meer


De dienst Neus-, keel- en oorheelkunde biedt heel wat folders aan.

Lees meer


Van tonale audiometrie tot impedantiemetrie, een woordje uitleg bij gehoortesten.

Lees meer

Frequente onderzoeken

Akoestische rhinometrie

Met een akoestische rhinometrie worden neusverstoppingen of obstructies opgespoord. Het toestel maakt een analyse van de reflectie van geluidsgolven in de neusholte. Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, mag u op de dag van de meting geen ontzwellende neusspray gebruiken.

Drug induced sleep endoscopy (DISE)

Als u ademhalings- of snurkproblemen hebt, kunnen we met een slaapendoscopie de niveaus van obstructie en vibratie onderzoeken. Dat gebeurt onder een korte narcose zonder intubatie. U wordt hiervoor opgenomen in de dagkliniek. Mogelijk wijst de slaapendoscopie uit dat een ingreep aan de neus of keel aangewezen is. Daarvoor wordt u, afhankelijk van de ingreep, een langere tijd opgenomen.

Huidpriktest

HuidpriktestOm vast te stellen of u een allergie hebt, kan een arts een huidpriktest uitvoeren. Voor deze test brengt hij kleine druppeltjes van allergeenextracten aan op de onderarm. Vervolgens prikt hij met een naaldje door de druppeltjes in de huid. Na 15 minuten merkt u of het lichaam reageert. Bij een allergische reactie ontstaat een kleine rode zwelling (kwaddel) op de huid die een beetje kan jeuken.

Humorale en cellulaire immunodeficiëntie

Bij sommige mensen falen delen van het immuunsysteem, waardoor zij niet in staat zijn om infecties adequaat te bestrijden. Dat kan aanleiding geven tot steeds terugkerende infecties. De nko-arts kan beslissen tot een onderzoek van de immuniteit via een bloedafname. Hij kan mensen ook doorverwijzen naar gespecialiseerde artsen binnen het UZ Gent voor verder onderzoek.

Nasale provocatie

Bij een nasale provocatie wordt het te onderzoeken allergeen in contact gebracht met het te onderzoeken orgaan, de neus. Daarna wordt bekeken of het contact tussen het allergeen en de neus leidt tot voor de patiënt herkenbare klachten. De testen zijn niet zonder risico en moeten uitgevoerd worden door ervaren specialisten. Provocatietesten worden uitgevoerd om een allergie te bevestigen of uit te sluiten als anamnese, huidtesten of RAST (bloedonderzoek) onvoldoende informatie geven.

Neusendoscopie

Een neusendoscopie wordt uitgevoerd om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Het gebeurt ook als onderdeel van een nabehandeling. Bij dit onderzoek wordt met een endoscoop de binnenkant van uw neus bestudeerd. Een endoscoop is een lange dunne slang of staaf met een lens die via uw neus wordt ingebracht. Een neusendoscopie geeft een heel nauwkeurig beeld van de bouw van uw neus en van de mogelijkheden voor beluchting en slijmafvoer van uw neusbijholten.

Provocatietest met geneesmiddelen of voeding

Om een allergie voor medicatie of voeding op te sporen, kan het nodig zijn om u het bewuste medicijn of de voeding toe te dienen als alle vorige testen negatief waren. Dat gebeurt in het dagziekenhuis onder toezicht van een arts/dermatoloog en een allergieverpleegkundige.

Radioallergosorbent-test (RAST)

RAST is een allergietest waarvoor een bloedafname gebeurt. Met die test bepaalt de arts of u allergische antistoffen tegen een specifiek allergeen produceert. Als hij dergelijke antistoffen bij het bloedonderzoek vindt, kan dat duiden op een allergie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 6-10-2017 14:55.

Dienst contacteren

09 332 23 32

Afspraak maken

09 332 23 32

Locatie

Ingang 68

Route 690