Slideshow: in de kijker


Raakt u niet op uw afspraak? Laat het ons zo snel mogelijk weten.

Lees meer


De dienst Neus-, keel- en oorheelkunde biedt heel wat folders aan.

Lees meer


Van tonale audiometrie tot impedantiemetrie, een woordje uitleg bij gehoortesten.

Lees meer

Anatomie van de neus

Anatomie van de neusDe neusholte bevindt zich in het midden van het gelaat. De linker- en rechterneusholte zijn in het midden gescheiden door een verticale plaat van kraakbeen en bot, het neustussenschot. De zijwand van elke neusholte bestaat uit drie neusschelpen: de onderste, middelste en bovenste neusschelp.

De neusbijholten of sinussen zijn met lucht gevulde holten en bevinden zich rond de neusholte en de ogen. Elke sinus is genoemd naar het bot waarin het zich bevindt.

 • De maxillaire sinus bevindt zich in het bot van beide wangen.
 • De ethmoidale sinussen bevinden zich links en rechts van de oogkas en onder de schedelbasis. Een zes- tot twaalftal kleine sinussen vormen samen een honinggraatstructuur.
 • De frontale sinus is gelegen in het bot van het voorhoofd, net boven de ogen en neusbrug.
 • De sphenoidale sinus bevindt zich achteraan in de neusholte, achter de ethmoidale sinussen.

De sinussen zijn bedekt met slijmvliezen die slijm produceren. Trilhaartjes voeren het door kleine openingen af naar de neusholte. De meeste sinussen voeren hun slijm af onder de middelste neusschelp in een regio die we het osteomeatale complex noemen. Het slijm loopt dan verder af in de nasofarynx die aan de achterkant van de neusholte ligt.

Functie van de neusholte

 • Ademhaling: De belangrijkste functie van de neusholte is de ademhaling. De neusholte verwarmt en bevochtigt de ingeademde lucht. Daarnaast filtert de neus meer dan 95 procent van de deeltjes van de ingeademde lucht. Door de ingeademde lucht te verwarmen, bevochtigen en filteren, worden onze luchtwegen beschermd.
 • Reukzin: Via een aantal kleine uitsparingen in de schedelbasis lopen fijne uitlopertjes van de reukzenuw (de filia olfactoria) naar het bovenste gedeelte van de neusholte. Geurpartikels moeten hoog in de neus aankomen om te worden waargenomen.
 • Afvoeren van traanvocht: Het traanvocht dat door de ogen wordt geproduceerd, komt via de traanbuis onderin de neus terecht. Vervolgens wordt het met neusslijm afgevoerd naar de keel, waar het wordt weggeslikt.
 • Stemvorming: De neus speelt een belangrijke rol bij het produceren van bepaalde klanken.

Functie van de sinussen

Het is nog niet duidelijk wat de echte functie van de neusbijholten is. Er worden wel verschillende functies toegeschreven.

 • Filteren, verwarmen en bevochtigen van de ingeademde lucht.
 • Klankkast: De neusbijholten werken als resonantieruimten voor geluid en versterken zo het stemgeluid.
 • Gewicht schedel en kreukelzone: De neusbijholten verminderen het gewicht van de schedel en kunnen schokken absorberen zodat de hersenen en oogkassen worden beschermd.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 6-10-2017 14:55.

Dienst contacteren

09 332 23 32

Afspraak maken

09 332 23 32

Locatie

Ingang 68

Route 690