Traankanaalaandoeningen

TraankanaalaandoeningenOnder normale omstandigheden lopen tranen via een systeem van traanwegen en een traanzak van de ooghoek naar de neus. Een verstopping in dat afvoersysteem kan tranende ogen geven.

De oorzaak is meestal niet gekend, maar een verstopping van de traanwegen of traanzak kan ontstaan na infecties van de traanzak, door aangezichtstrauma's of als een complicatie na een endoscopische sinusheelkunde. Bij een kleine groep patiënten wordt tegelijk een neustussenschotdeviatie of chronische sinusitis vastgesteld.

Een verstopping van de traanwegen of traanzak komt frequent voor. Een oogarts stelt de diagnose. Door de traanwegen en traanzak te onderzoeken, bepaalt hij op welk niveau de verstopping zich bevindt.

Meestal wordt een operatie pas overwogen als andere behandelingen zoals warme kompressen, antibiotica, een massage en het wijder maken van de traanwegen geen blijvende oplossing bieden. De beslissing om te opereren wordt altijd in overleg met de patiënt en een oogarts genomen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:33.