Sinusitis en neuspoliepen

Sinusitis

Sinusitis is een ziektebeeld waarbij de slijmvliezen van één of meer sinussen ontstoken zijn. Afhankelijk van de duur spreken we van een acute sinusitis of chronische sinusitis.

Een acute sinusitis is kortdurend. Bij een chronische sinusitis zijn de symptomen doorgaans langer dan twaalf weken aanwezig. Ze blijven ook terugkomen. De holtes (sinussen) zijn gezwollen en ontstoken. Ze kunnen zich niet goed meer leegmaken en in de neusholte stapelt het slijm zich op.

Als u een chronische sinusitis hebt, kan u problemen ondervinden om door uw neus te ademen. Rond de ogen en het voorhoofd kan u pijn of een gezwollen gevoel hebben, al dan niet gecombineerd met hoofdpijn.

Neuspoliepen

Neuspoliepen (nasale polypose) zijn goedaardige zwellingen van het sinusslijmvlies. Meestal ontstaan ze in de sinussen en zakken ze uit tot in de neusholte. Neuspoliepen ontstaan meestal aan beide kanten.

De ziekte gaat vaak gepaard met astma en intolerantie voor aspirine. De belangrijkste klachten zijn een vermindering van reuk en smaak en een verstopte neus. Daarnaast kunnen patiënten met neuspoliepen ook een vol gevoel hebben in het hoofd en, minder frequent, hoofdpijn.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:33.