Intensieve zorg aan pasgeboren kinderen

De dienst Neonatale intensieve zorg verstrekt intensieve of bijzondere zorg aan pasgeboren kinderen.

  • Soms gaat het om patiëntjes die in de materniteit van het UZ Gent geboren werden. Meestal werden hun moeders omwille van een hoogrisicozwangerschap door andere materniteiten naar ons ziekenhuis verwezen.
  • Andere patiëntjes werden door verschillende materniteiten in Vlaanderen en daarbuiten binnen hun eerste levensmaand naar de dienst verwezen.

Alle aandoeningen die de patiëntjes kunnen treffen, worden op de dienst behandeld. Bijvoorbeeld: acute en chronische longproblemen, aangeboren afwijkingen aan organen, aandoeningen verworven voor of na de geboorte zoals bloedingen, infecties, bloedziekten en stofwisselingsziekten.

Hooggespecialiseerde zorg

Intensieve zorg voor pasgeboren kinderenDe dienst hanteert de recentste behandeltechnieken en beschikt over geavanceerde toestellen zoals hypermoderne beademingstoestellen om de patiëntjes kunstmatig te beademen. De hartslag, de ademhaling, het zuurstofgehalte, de bloeddruk en, indien nodig, de hersenfunctie worden permanent bewaakt.

Patiëntjes die zuurstoftekort oplopen bij de geboorte, worden behandeld met totale lichaamskoeling. Die techniek kan de hersenschade door het zuurstoftekort sterk beperken. Voor nierdialyse (kunstnier) en ondersteuning door een hart-longmachine werkt de dienst Neonatale intensieve zorg samen met de afdeling Intensieve zorg Kindergeneeskunde.

Dankzij de hooggespecialiseerde teams kunnen alle complexe aangeboren heelkundige aandoeningen aangepakt worden. Die teams bestaan uit verschillende specialisten: hartchirurgen, kinderchirurgen, urologen, hoofd- en halschirurgen, neus-, keel- en oorartsen, orthopedische chirurgen en plastische chirurgen.

Onderzoeken aan bed

Om pasgeboren patiëntjes zo weinig mogelijk te verplaatsen, worden zoveel mogelijk onderzoeken aan bed uitgevoerd. Dat geldt onder meer voor radiologische routineonderzoeken en echografieën.

Sommige bloedanalysen gebeuren op de dienst zelf, zoals de bloedsuikerwaarden bepalen of de bloedgasanalyse. Daardoor zijn de resultaten meteen beschikbaar.

Veilig vervoer

Om ook tijdens de rit naar het UZ Gent geavanceerde zorg te kunnen bieden, verzorgt de dienst Neonatale intensieve zorg dag en nacht vervoer met een speciaal ingerichte ziekenwagen. Zo kunnen patiëntjes onderweg bijvoorbeeld voeding krijgen langs een centrale katheter of kunstmatig beademd worden.

Permanente optimalisatie

Ontwikkelingsgerichte zorg en een goed pijnbeleid zijn uitermate belangrijk bij pasgeboren zieke kinderen. Daarom worden de procedures en zorgprotocols van de dienst permanent geëvalueerd en geoptimaliseerd. Ook multidisciplinaire werkgroepen buigen zich over de kwaliteit van de zorg.

Ontslag

Het ontslag uit de dienst Neonatale intensieve zorg wordt tijdig besproken met de ouders en goed voorbereid. Wanneer kinderen geen intensieve zorg meer nodig hebben, keren ze vaak terug naar het ziekenhuis dat hen naar het UZ Gent verwees. Dat gebeurt in samenspraak met de ouders en de verwijzende kinderarts of gynaecoloog.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:33.