Multidisciplinaire raadplegingen kindernefrologie

Plaspoli

Kinderen met urinaire incontinentie verliezen onvrijwillig urine. Dat kan tijdens de slaap gebeuren, maar ook overdag. Op de plaspoli worden die kinderen behandeld door een multidisciplinair team van kinderurologen en kindernefrologen, kinesitherapeuten, kinderpsychologen en verpleegkundigen.

Poli nierstenen

Kinderen met nierstenen moeten strikt medisch opgevolgd worden. In tegenstelling tot bij volwassenen, gaan we altijd op zoek naar de onderliggende oorzaak van de nierstenen. Daarom houden uroloog dr. Thomas Tailly en nefroloog dr. Agnieszka Prytuła maandelijks een gezamenlijk consult.

Een kind met nierstenen ondergaat verschillende onderzoeken. Zo voeren we een urine- en bloedonderzoek uit. Daarvoor vragen we de plas gedurende een volledige dag op te vangen. Verder voeren we een echografisch onderzoek uit en soms een CT-scan.

De behandeling kan een zogeheten extracorporele shockwave lithotripsie (ESWL) zijn. Met schokgolven worden de nierstenen dan vergruisd. Soms verwijderen we de nierstenen operatief. U krijgt nadien dieetadvies voor uw kind. Indien nodig schrijven we medicatie voor.

Poli nefro-genetica

Veel nieraandoeningen zijn erfelijk bepaald. Om te onderzoeken of de nierziekte erfelijk is en aan kinderen kan worden doorgegeven, werkt de afdeling Nefrologie kinderen nauw samen met de dienst Medische genetica. Nefroloog prof. dr. Johan Vande Walle en geneticus prof. dr. Bert Callewaert houden maandelijks een gezamenlijk consult.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 25-6-2020 11:43.