Slideshow: in de kijker


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Elke dinsdag om 20.35 uur op VIER

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Hoe evolueert de ziekte?

Leversteatose

70 procent van de patiënten met niet-alcoholische leververvetting bevindt zich in het stadium van de leversteatose: de opstapeling van vet in de levercellen.

In het beginstadium zijn er heel weinig of zelfs geen symptomen. Soms vertonen patiënten algemene symptomen zoals vermoeidheid, last rechtsboven in de buik (rechter bovenkwadrant) of een gevoel van een opgezette buik. Tijdens een klinisch onderzoek wordt soms een vergrote lever (hepatomegalie) vastgesteld.

Leversteatose is in een beginstadium een omkeerbaar proces. De vetopstapeling kan verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen. Patiënten met louter leversteatose hebben een laag risico om te overlijden aan een leverziekte. De aandoening wordt dan ook goedaardig genoemd.

NASH

Bij een op de drie patiënten bij wie de leververvetting langdurig aanwezig is, ontstaan ook een ontsteking (hepatitis) en schade (leverfibrose) in de lever. Dit stadium wordt NASH (niet-alcoholische steatohepatitis) genoemd.

Belangrijke risicofactoren om de progressieve leverziekte NASH te ontwikkelen, zijn:

  • Ouder zijn dan 50 jaar
  • Diabetes of insulineresistentie
  • Overgewicht met een body mass index (BMI) boven de 30

NASH is een chronische ziekte die na verloop van tijd kan leiden tot levercirrose en leverkanker (hepatocellulair carcinoom).

Levercirrose is een onomkeerbaar proces waarbij zeer ernstige complicaties kunnen ontstaan die uiteindelijk een levertransplantatie noodzakelijk maken. Verwacht wordt dat over enkele jaren levercirrose ten gevolge van NASH de voornaamste oorzaak zal zijn voor levertransplantaties. Bovendien overlijden meer patiënten met NASH aan cardiovasculaire complicaties en andere kwaadaardige ziektes dan gemiddeld.

Waarom iemand NASH ontwikkelt, is nog niet helemaal duidelijk. Daardoor verloopt de ontwikkeling van geneesmiddelen traag. Ook in ons laboratorium Hepatologie onderzoeken we hoe we de evolutie van NASH naar levercirrose kunnen remmen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-10-2017 13:36.

Afspraak maken

09 332 95 00

Locatie

Ingang 12

Route 1325