Pijn bij kinderen voorkomen en behandelen 

Dat pijn wordt behandeld is een fundamenteel recht van elke patiënt, ook van kinderen. Om pijn te bestrijden kunnen we kiezen voor een farmacologische en/of niet-farmacologische behandeling. De beide elkaar ook versterken.

Farmacologische pijnbestrijding (medicatie)

Pijn kan verlicht of onderdrukt worden met medicatie. Die wordt op vaste tijdstippen toegediend, zolang dat nodig is. Aan de pijnscore van uw kind, kan het pijnbeleid worden aangepast, en kan de medicatie worden afgebouwd of opgedreven.

De medicatie wordt op verschillende manieren toegediend. De oorsprong en de ernst van de pijn bepaalt de toedieningswijze. De arts beslist welke medicatie wordt toegediend en op welke manier.  
We geven nooit intramusculaire prikken (in de spier) tegen de pijn.

Niet-farmacologische pijnbestrijding

Vormen van niet-medicamenteuze pijnbestrijding zijn:

Het is belangrijk dat de gebruikte methode of techniek goed aansluit bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. De techniek moet ook zijn afgestemd op de spelinteresse en -beleving, het concentratievermogen en de fantasie van uw kind.

Pedagogisch medewerkers van het kinderziekenhuis brengen de interesses van uw kind in kaart aan de hand van een intakevragenlijst (pdf).

Afleiding

Afleiding kan uw kind helpen om zijn of haar aandacht weg te nemen van de pijn en te richten op iets uit de omgeving, of op een deel van het lichaam of een sensatie die geen verband houdt met de procedure of de pijn.
U kunt uw kind afleiden door het actief met iets anders te laten bezig zijn. Daar zijn verschillende technieken voor, aangepast aan de leeftijd van uw kind:

 • 0 - 2 jaar: uw kind wiegen, liedjes zingen voor uw kind, een fopspeen geven
 • 2 - 4 jaar: een verhaal vertellen, bellen blazen, prentenboeken kijken, …
 • 4 - 6 jaar: tekenfilms kijken, een rollenspel spelen, voorlezen, …
 • 6 - 11 jaar: praten over zijn of haar favoriete plek, bezigheid, …
 • 11 - 15 jaar: muziek beluisteren, …

Ontspanningstechniek en ademhalingsoefening

U kan uw kind volgende ademhalingsoefening uitleggen: adem drie tellen in door de neus - de buik wordt groter zoals een ballon - en adem zes tellen uit langs de mond - de buik wordt terug kleiner zoals een ballon die leegloopt. 

Dat kan geïllustreerd worden aan de hand van een windmolen of bellen blazen. Bij het uitblazen ziet het kind onmiddellijk het effect van het uitblazen.

Blazend kindje 

Spierontspanningsoefening

U kunt uw kind vertellen dat we overal in ons lichaam spieren hebben die we kunnen opspannen (zoals Superman) en ontspannen (zoals een voddenpop). De pijn van bijvoorbeeld een prik is groter als we de spieren opspannen. Daarom is het belangrijk dat uw kind de spieren kan ontspannen. 

Het kan handig zijn om dit voor te tonen door bijvoorbeeld uw armspieren achtereenvolgens op te spannen (als een bodybuilder) en te ontspannen. Zo toont u dat we dit bewust kunnen doen. 

We weten evenwel niet altijd dat we de spieren opspannen. Ook uw kind zal dus moeten leren naar zijn of haar lichaam te luisteren en te voelen.

Muziek

Het ervaren van muziek is zeer persoonlijk. Muziek werkt voor veel mensen en kinderen rustgevend, roept vaak positieve associaties op en zorgt voor afleiding en ontspanning. 

U kan zelf liedjes zingen voor uw kind of hem of haar een mp3-speler met zelfgekozen muziek op geven. Ook ontspanningsoefeningen met tekst van geleide fantasie en natuurgeluiden kunnen helpen.

Geleide fantasie

Geleide fantasie heeft als doel uw kind zich zodanig te laten concentreren op een verzonnen verhaal, dat hij of zij bepaalde aspecten van de realiteit minder bewust of niet ervaart. In verhalen kunnen suggesties verwerkt worden die de aandacht moeten afleiden van de pijn, angst en hulpeloosheid. Tegelijk kunnen gevoelens van moed, actief meedoen, geholpen worden, problemen oplossen en samenwerking erin naar voren worden geschoven.

De hoofdrolspelers uit de verzonnen verhalen tonen hoe de kinderen zich het best gedragen: niet terugtrekken of weglopen, rustig ondergaan, luisteren naar wat de zorgverleners zeggen.

Bij geleide fantasie worden de verschillende aspecten van de procedure in het verhaal verwerkt. Dat biedt uw kind wat meer rust en voorspelbaarheid.

Thermotherapie: gebruik van warmte

Thermotherapie wekt vasodilatatie op. Daarbij verwijden de bloedvaten, wat zorgt voor een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen, een stijging van de lichaamstemperatuur en meer spierontspanning

Thermotherapie is aangewezen bij:

 • een venapunctie (aanprikken van een ader met een holle naald), vingerprik, …
 • oppervlakkige pijn, spanningspijn, spierpijn
 • gastro-intestinale spasmen

Tegenindicaties zijn:

 • bloedingen en oedemen
 • weefselbeschadiging
 • ontstekingsreacties
 • sensibiliteitsstoornissen

Thermotherapie werkt met een hotpack, kersenpitkussen, warme handdoek, infraroodlamp, handschoenen, een warm bad of douche. De ideale temperatuur is rond de 40°C.

Cryotherapie: gebruik van koude

Door oppervlakkig en dieper gelegen huidweefsel af te koelen vermindert de gevoeligheid en pijnperceptie. Door de perifere circulatie af te remmen nemen de ontstekingsverschijnselen af.

Cryotherapie is aangewezen bij:

 • tandpijn
 • hoofdpijn
 • IM- en IV-pijn
 • pijn in combinatie met een ontsteking
 • gewrichtspijnen
 • pijn bij zwelling
 • patiënten die aangeven dat koude de pijn verlicht

Cryotherapie is te vermijden bij:

 • sensibele stoornissen (stoornissen in de gevoelswaarwording)
 • stoornissen van de bloedsomloop
 • pijn in de halsstreek
 • kinderen jonger dan 3 maanden
 • hartpatiënten
 • patiënten met huidletsels

Cryotherapie kan toegepast worden met een koud washandje, coldpack, ijsblokjes …

Aanrakingen en massage

Massage leidt tot een verminderde overdracht van pijnsignalen. Het zorgt lokaal voor spierontspanning en een verbeterde doorbloeding. Daarnaast doet massage het hartritme, de ademhaling en de bloeddruk dalen. Er treedt zowel een fysiologische als een subjectieve ontspanning op, wat een gunstig effect heeft op de klachtenbeleving van uw kind. De gemoedstoestand en het slaappatroon verbeteren er vaak door.

Massage laat toe om de vicieuze cirkel van wisselwerking tussen pijn, angst en spierspanning te doorbreken.

Viscieuze cirkel pijn 

Het is gebleken dat ouders die hun kind dat met een pijnlijke aandoening kampt een dagelijkse massage geven, zelf ook rustiger en minder angstig zijn.

Humor

Humor heeft een gunstig effect op pijn bij kinderen. Daarom komen de cliniclowns regelmatig langs in het kinderziekenhuis.

Cliniclowns 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-6-2020 13:29.