Onderzoeken

Op de afdeling Maag-, darm- en leverziekten bij kinderen voeren we volgende onderzoeken uit:

Hier leest u meer over de onderzoeken. Op de raadpleging wordt u verder uitgelegd hoe een bepaald onderzoek verloopt zodat u uw kind erop kunt voorbereiden. U krijgt dan meestal ook een informatiefolder mee.

Endoscopische onderzoeken

Onze artsen hebben heel wat ervaring in endoscopische onderzoeken en behandelingen bij kinderen, zoals gastroduodenoscopieën en ileocoloscopieën. Jaarlijks voeren we er op de afdeling meer dan 350 van uit.

Die onderzoeken vinden wekelijks onder algemene verdoving plaats. Dat gebeurt op vraag van een  staflid na consultatie of na rechtstreeks contact met de verwijzende arts.

De reden voor het onderzoek bepaalt of uw kind in de dagkliniek wordt opgenomen of in het kinderziekenhuis zal moeten overnachten. Of dat nodig is, verneemt u van de behandelende arts.

pH-metrie

De afdeling beschikt over verschillende toestellen voor slokdarm-pH-meting (zuurtegraadmeting). Dat onderzoek kan zowel ambulant als tijdens een opname gebeuren.

Door te onderzoeken hoe vaak en hoe lang zuur van de maag naar de slokdarm terugkeert, kan nagegaan worden of de symptomen te wijten zijn aan zure reflux.

Manometrie

Drukmetingen van de aars -en de slokdarm gebeuren op  vraag van één van de artsen.
Een anale drukmeting gaat de werking van de anale kringspier na. Met het onderzoek kan de oorzaak van ongewild stoelgangverlies of van constipatie achterhaald worden.

Een slokdarmdrukmeting geeft informatie over de oorzaak van een moeilijke doorgang van voeding door de slokdarm.

Ademtesten

De afdeling voert ook volgende ademtesten uit bij kinderen:

  • Waterstofademtest: meet de hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht. De test wordt meestal gebruikt om na te gaan of de patiënt bepaalde voedingssuikers goed verteert en opneemt.
    De test duurt enkele uren. Lees meer in de infofolder.
  • C13-ademtesten: meet de hoeveelheid C13 in de uitgeademde lucht. De meest gebruikte test in deze categorie is de ureum C13-ademtest. Die test toont of er een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie aanwezig is in de maag.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:34.

Afspraak maken

09 332 24 30

Locatie

Ingang 10

Route 1002