Het Gianni Eggermont Fonds

Het Gianni Eggermont Fonds stimuleert en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek in de kinderurologie.

Er zijn heel wat aangeboren afwijkingen van het mannelijk geslachtsorgaan waarvan de oorzaak en onderliggende pathofysiologie nog verder moeten worden onderzocht.

Het UZ Gent heeft een sterke expertise in penisreconstructie (falloplastie) en verricht actief onderzoek naar aangeboren afwijkingen van het mannelijke geslachtsorgaan.

Aangeboren afwijkingen

De meest voorkomende aangeboren afwijking van het mannelijke geslachtsorgaan is hypospadie. Hoewel de afgelopen tien jaar al heel wat onderliggende mechanismen werden ontrafeld, zijn de oorzaken van de ziekte nog onvoldoende gekend. Er spelen meerdere factoren – een belangrijke is de interacties tussen moeder en kind via de placenta onder invloed van externe milieufactoren.

Andere aangeboren afwijkingen van het mannelijke geslachtsorgaan zijn buried penis en epispadie.  Buried penis komt redelijk vaak voor, terwijl epispadie zeldzaam is.  Epispadie gaat bovendien vaak gepaard met de blaasexstrofie (open blaas).

Over de onderliggende oorzaken van hypospadie, epispadie of buried penis bestaat nog grote onduidelijkheid. De reconstructieve heelkundige behandelingen ervan zijn daarentegen wel al goed beschreven in de wetenschappelijke literatuur en ze geven mooie resultaten.

Over het fonds

Het fonds dankt zijn naam aan zijn bezieler Gianni Eggermont, die werd geboren met een urologische afwijking. De oprichting in januari 2019 betekent een belangrijke stap vooruit voor het onderzoek naar aangeboren afwijkingen van de penis.

Het Fonds Gianni Eggermont heeft als doel:

  • translationeel onderzoek ondersteunen, vanuit de klinische praktijk naar het labo, om de pathofysiologie van aangeboren afwijkingen van het mannelijke geslachtsorgaan beter te begrijpen.
  • de wetenschappelijke bevindingen over de pathofysiologie omzetten naar toepassingen voor de klinische praktijk om de zorg voor de patiënten te verbeteren. 

Het fonds steunen kan op rekeningnummer 390-0965803-29 of IBAN BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB), met als mededeling Fonds Gianni Eggermont – kinderurologie.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest waarmee u 45 % van het bedrag recupereert via de personenbelasting.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 19-6-2020 16:36.

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71

Verdieping 0