Torsio testis

Een van de belangrijkste oorzaken van hevige pijn in de balzak (scrotum) pijn is de zogenoemde torsio testis.

Torsio testisBij een torsio testis draait de teelbal in het scrotum rond zijn as, zodat de bloedvaten van de teelbal – of zaadstreng – op zichzelf gaan draaien.

Daardoor worden de bloedvaten uit de zaadstreng, die de teelbal bevloeien, afgeklemd. De teelbal wordt dan onvoldoende van zuurstofrijk bloed voorzien.

Urgente ingreep

Een torsio testis is dan ook een urgentie. Ze moet binnen vier tot zes uur chirurgisch worden gecorrigeerd, anders kan de aangedane teelbal onomkeerbare schade lijden. Soms moet de teelbal zelfs worden verwijderd.

Als een patiënt zich presenteert met plotse en hevige pijn in de balzak, dan moet torsio testis eerst worden uitgesloten. Een snelle herkenning en behandeling zijn essentieel om de teelbal te kunnen sparen.

Diagnosestelling

Torsio testis presenteert in de neonatale periode en vooral rond de puberteit, tussen 12 en 18 jaar.

De diagnose van torsio testis is eerst en vooral klinisch: de testis zit hoog in de balzak en is te pijnlijk om te manipuleren omwille van te pijnlijk.

Ook een infectie van de teelbal kan hevige pijn aan één zijde veroorzaken. Het onderscheid tussen een torsio testis en een infectie is soms moeilijk te maken. Daarom is het belangrijk dat de uroloog een klinisch onderzoek doet. Vaak zal de arts een aanvullend echografisch onderzoek doen: een Doppleronderzoek kan de bloeddoorstroming aantonen.

Nog andere aandoeningen kunnen pijn in de teelbal veroorzaken: een trauma, een testistumor, een hydrocoele, en sommige andere zeldzame aandoeningen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:35.

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71

Verdieping 0