Rhabdomyosarcoom

Wat is een rhabdomyosarcoom (RMS)?

Een RMS is een tumor waarvan de cellen lijken op skeletspieren. Bij kinderen kan hij worden aangetroffen in de oogholte, de ledematen en het urogenitaal stelsel (urineweg en voortplantingsorganen). Het gaat om een zeer zeldzame tumor die zowel bij jongens als bij meisjes kan voorkomen.

In het urogenitaal stelsel kan een rhabdomyosarcoom zich ontwikkelen in de blaas en de prostaat, maar ook in de baarmoeder en naast de teelballen.

Mogelijke klachten

De klachten zijn zeer vaag: plasklachten, buikpijn, pijn en opzetting van de buik. Bij meisjes kan een uitstulpende zwelling ter hoogte van de schaamstreek te zien zijn. Bij jongens kan het om een zwelling naast een teelbal gaan. Uw kinderuroloog zal zo nodig bijkomende onderzoeken bij uw kind plannen om de oorzaak te vinden.

Rhabdomyosarcoom is een zeldzame tumor bij kinderen: hij komt voor bij 4 kinderen per miljoen. De kans dat deze klachten bij uw kind door een rhabdomyosarcoom veroorzaakt zijn, is dus bijzonder laag.

Behandeling

Voor de behandeling wordt er een plan opgesteld in samenwerking met de kinderkankerspecialisten (kinderoncologen). De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie, gevolgd door heelkunde en eventueel radiotherapie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:35.

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71

Verdieping 0