MRI bij kinderen met urologische problemen

Magnetische Resonantie Imaging (MRI) is een beeldvormingstechniek die gebruikmaakt van een sterk magneetveld en van radiogolven. Die wekken in het lichaam signalen op. Een computer vangt ze op en zet ze om in een beeld.

Voor een MRI worden geen röntgenstralen gebruikt. Blootstelling aan de radiogolven brengt voor een kind geen enkel risico met zich mee.

Doel van het onderzoek

Een MRI maakt uiterst gedetailleerde beelden van de urinewegen en de nieren, de blaas en de genitaliën.

Het onderzoek kan een afwijking van de urinewegen aantonen, of andere afwijkingen. De MRI kan zelfs een eventuele tumor aan het licht brengen en de uitgebreidheid en de grootte ervan zichtbaar maken.

Ook bij moeilijke aangeboren afwijkingen kan een MRI helpen om de anatomie beter te begrijpen. Dat kan zelfs bij baby's die nog in de buik van de moeder zitten.

Voorbereiding

Het onderzoek is behoorlijk lawaaierig: er zijn allerlei kloppende en borende geluiden te horen. Als u dat vooraf aan uw kind uitlegt, kan het onderzoek vlotter verlopen.

Kleine kinderen die tijdens de MRI-scan niet stil kunnen blijven liggen, worden onder verdoving gebracht. Als dat nodig blijkt, zal uw kinderuroloog daarvoor zorgen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-6-2020 17:15.

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71

Verdieping 0