Cryptorchidie: het ontbreken van de teelbal in de balzak

Het ontbreken van de teelbal in de balzak is een vaak voorkomende aandoening bij jongetjes. Ze komt - aan één zijde of aan de beide zijden - voor bij 5 procent van de pasgeborenen en bij 40 procent van te vroeg geboren jongens.

Tijdens de eerste 6 maanden kan de teelbal nog spontaan indalen. Als de teelbal zich na 6 maanden niet in de balzak bevindt, dringt een behandeling zich op. Een niet-scrotale teelbal kan later immers vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken en verhoogt het risico op teelbalkanker.

Diagnostische aanpak

Bij afwezigheid van de teelbal in de balzak zal uw kinderuroloog een goed klinisch onderzoek uitvoeren. Verder onderzoek is niet nodig. In zeldzame gevallen kan een aanvullend bloedonderzoek zinvol zijn.

Op basis van het klinisch onderzoek kan de kinderuroloog bepalen of de teelbal al dan niet kan worden gevoeld. Dat is belangrijk voor de behandeling.

Therapeutische aanpak: orchidopexie

Vanaf de leeftijd van 6 maanden hoort de teelbal zich in de balzak te bevinden. Is dat niet het geval, dan wordt daar door middel van een chirurgische ingreep voor gezorgd.

De aanpak verschilt naargelang de vaststellingen tijdens het klinisch onderzoek: kon de teelbal al dan niet kon worden gevoeld? Als de teelbal kan worden gevoeld, wordt hij chirurgisch losgemaakt en naar de balzak gebracht. Kan de teelbal niet worden gevoeld, dan wordt eerst een kijkoperatie uitgevoerd om te kijken waar de teelbal zich bevindt. Blijkt er geen teelbal te vinden, dan houdt de procedure hier op. Soms is de teelbal van zeer slechte kwaliteit en wordt hij verwijderd via de kijkoperatie. Is hij wel van goede kwaliteit, dan kan hij in een of twee tijden naar de balzak worden gebracht. Als dat in twee tijden gebeurt, wordt de tweede ingreep na zes maanden uitgevoerd.

Alle ingrepen worden in dagopname uitgevoerd. In meer dan 90 procent van de gevallen zijn de resultaten uitstekend.

Kinderen die behandeld werden voor een ontbrekende teelbal in de balzak worden opgevolgd tot in de puberteit, met meestal controles een paar maanden na de operatie, op de leeftijd van 6 jaar en op de leeftijd van 16 jaar.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:35.

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71

Verdieping 0