Circumcisie of besnijdenis

Bij een circumcisie of besnijdenis wordt de voorhuid geheel of gedeeltelijk verwijderd.

Circumcisie
De redenen voor een circumcisie variëren van persoonlijke voorkeur en religieuze overtuiging tot afwijkingen van de voorhuid, zoals vernauwing door een ziekte van de voorhuid, herhaalde ontstekingen van de eikel, huidletsels enzovoort.

De ingreep

Een circumcisie wordt uitgevoerd in dagziekenhuis. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving bij kinderen en onder lokale verdoving bij adolescenten en volwassenen. 

De uroloog maakt een cirkelvormige insnede net onder de eikel. Vervolgens maakt hij een tweede cirkelvormige insnede ter hoogte van de voorhuid. De huid tussen beide insneden wordt weggenomen en de overblijvende randen worden aan elkaar gehecht. Daarvoor gebruikt de arts hechtingen die vanzelf oplossen en dus achteraf niet verwijderd hoeven te worden.

Na de ingreep wordt een doorschijnend kleefverband rond de penis aangebracht. Dat verband laat na een drietal dagen vanzelf los. Het verband is waterdicht: u mag er dus mee douchen. Tien dagen lang mag u wel niet baden en zwemmen. Na de ingreep kan de penis er nog een paar weken gezwollen en wat blauw verkleurd uitzien.

Volledig of gedeeltelijk

Afhankelijk van de hoeveelheid voorhuid die wordt weggenomen, is de besnijdenis volledig of gedeeltelijk. Als de besnijdenis omwille van religieus-filosofische redenen gebeurt, wordt er meestal voor gekozen om de voorhuid volledig weg te nemen. Bij een gedeeltelijke besnijdenis kan de huid nog deels over de eikel worden geschoven.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-6-2020 16:10.

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71

Verdieping 0